Μεταναστευτικό: Δεν έχει λήξει το σενάριο με τα ξερονήσια - «Κάμφθηκαν οι αντιδράσεις για τα κλειστά κέντρα»

«Όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια», είπε μιλώντα  στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτυπώματα» ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στο ζήτημα της εγκατάστασης προσφύγων. Ωστόσο επισήμανε πως «ό,τι γίνει θα ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Όσον αφορά στη δημιουργία κλειστών δομών σε μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Προς όφελος της πατρίδας και των νησιωτών η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευής τους. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί».

«Υβριδική επίθεση»

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «υβριδική επίθεση» που δέχεται η Ελλάδα, αναφορικά με την κατάσταση που εκτυλίσσεται στα σύνορα. «Η κρίση του 2015 προκλήθηκε από το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κυρίως τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, έχοντας τα χαρακτηριστικά της εθελούσιας κίνησης, επρόκειτο για ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καταφύγιο από τον πόλεμο. Τώρα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για μεταναστευτική κρίση αλλά μία νέα μορφή υβριδικής επίθεσης που έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εθελούσια κίνηση που δημιουργεί μια ανθρώπινη ασπίδα που αξιοποιείται για γεωπολιτικούς λόγους για για αυτό αναβαθμίζει και σε πολύ πιο ισχυρά επίπεδα την ένταση αυτού του πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον τομέα της Άμυνας, κάνοντας αναφορά στα 700 εκατ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρώπη αλλά και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού RAPID της Frontex.