Παραλήρημα Ερντογάν για την Μεσόγειο - Η σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Άμεση και σκληρή απάντηση στις προκλητικές και παραληρηματικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την Μεσόγειο, έδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, Αλ. Γεννηματά.

Η Αθήνα τονίζει ότι η «παρανομία δεν παράγει δίκαιο», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή».

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός» αναφέρει η ανακοίνξωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε για το EleftherosTypos.gr, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την ομιλία του σε συνεδρίαση του κόμματος του, κόμματος του, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας,  υποστήριξε πως «στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως «η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη», ενώ έσπευσε να αναφερθεί ξανά και στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του υποστήριξε πως «με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά σιγά άρχισαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο».