Πολ Τόμσεν: Ο σκληρός του ΔΝΤ βγαίνει στην σύνταξη

Διακρίθηκε για το αυστηρό του ύφος αλλά και για την επιμονή του στις περικοπές συντάξεων, μισθών και κάθε είδους δαπανών σε φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακά και δημόσιο. Επίμονη ήταν επίσης η άρνησή του για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

Ηρθε στην Αθήνα – για πρώτη φορά – τον Μάιο του 2010 και γρήγορα έγινε αντιπαθής.λόγω των διαρκών πιέσεων.

Τώρα, ο «σκληρός» του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, βγαίνει στην σύνταξη  μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας στο ΔΝΤ και την εμπλοκή του σε 44 χώρες, όπως ανακοίνωσε  η  επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Οι Έλληνες και ο Τόμσεν

Σχεδόν πριν από κάθε συνάντηση με τους Έλληνες, οι εκπρόσωποι της τότε τρόικας είχαν μεγάλους τσακωμούς και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι είχαν θετικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Υπουργός, αποκαλύπτει ότι ο δανός οικονομολόγος είχε.. ξεφύγει πολλές φορές από τα όρια της ευπρέπειας και ήταν επιθετικός.

Το Σεπτέμβριο του 2012, οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στα όρια του κραχ, καθώς  ο Τόμσεν εμφανίστηκε ξαφνικά ιδιαιτέρως αρνητικός απέναντι σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στο Δημόσιο, είτε απορρίπτοντας τα στο σύνολο, είτε υποεκτιμώντας την απόδοση τους, ζητώντας νέες μειώσεις μισθών.

Οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου ζητούσαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ακόμη και στη φορολογία.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που έδινε στέλεχος υπουργείου Οικονομικών για την στάση του κ. Τόμσεν, ο οποίος «ξαπλωμένος σε μια πολυθρόνα, κουνούσε επιδεκτικά το δάχτυλο του, κάνοντας παρατηρήσεις και απορρίπτοντας ελληνικές προτάσεις τις οποίες δεν έδειχνε να πίστευε».

Ο «παχυλός» μισθός και η σύνταξη

O Τόμσεν αμειβόταν ετησίως με ποσό τουλάχιστον 242.000 δολαρίων, χωρίς κρατήσεις και αφορολόγητο.

Το πραγματικό ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς ως αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ήταν ενταγμένος στη διοικητική βαθμίδα Β05 και μπορεί να λάμβανε μέχρι 309.000 δολάρια ετησίως.

Φυσικά κανείς δεν θα μάθει με πόση σύνταξη αποχωρεί ο Δανός ο οποίος «πυροβολούσε» την Ελλάδα  για τις συντάξεις.