Την ευκαιρία να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία και ταυτόχρονα προς την Ε.Ε και τη Γερμανία άδραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παραμονή του στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, σε συνομιλία που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ Νάιαλ Φέργκιουσον, ο πρωθυπουργός έστειλε τέσσερα μηνύματα :
- Για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης : “Δείτε το χάρτη για να καταλάβετε ότι νομικά και γεωγραφικά αυτό είναι εξωφρενικό. Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν ακτές απέναντι για να έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν. Αυτό που έχει υπογραφεί αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά μας έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και πάει ενάντια στο διεθνές δίκαιο.” H συμφωνία αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από την λιβυκή Βουλή και υπενθύμισε με νόημα ότι τα τρία τέταρτα της χώρας αντιπροσωπεύονται από κάποιον άλλον που λέει ότι αυτή η συμφωνία είναι κατά των συμφερόντων του λιβυκού λαού. HΕλλάδα δεν αναγνωρίζει αυτή τη συμφωνία, eίπε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι έθεσε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο το ότι είναι ένα παράνομο μνημόνιο και ξεκαθάρισε: “Δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση στη Λιβύη, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και εμείς θα συμφωνήσουμε, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία αυτή.”
- Για τον αγωγό East Med: “Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να το κάνουμε”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτές οι συμφωνίες δεν αποκλείουν την Τουρκία, αλλά “στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. “Στο δικό μου μυαλό αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες δεν πρέπει να ανταμείβονται. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διεθνής Ένωση που βασίζεται στους κανόνες”, σημείωσε. Διαφώνησε, δε, με τη δήλωση Μακρόν πως το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, ενώ εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ είναι πυλώνας της διατλαντικής σχέσης και είναι αναντικατάστατο.
- Για τη στάση της Γερμανίας : O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι πρέπει να συμμετέχει στο μέλλον: “Πιστεύω ότι αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό”. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το θέμα δεν είναι η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, αλλά το ότι η Ελλάδα είναι ο πιο κοντινός Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης”, είπε
- Για το μεταναστευτικό : Ο πρωθυπουργός διαφώνησε με τη λογική της συμμαχίας των προθύμων στην ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό επιμένοντας στην ανάγκη μίας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τις επιστροφές. O Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τα περί αυξημένων ροών τους τελευταίους έξι μήνες “μία δύσκολη κατάσταση στα νησιά μας, ειδικά στη Μυτιλήνη και τη Χίο”,όπως είπε, ενώ κατήγγειλε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ανθρώπους αυτούς ως γεωπολιτικό μοχλό για να πιέσει την Ευρώπη. Αναφέρθηκε,δε, στη δημιουργία νέων (κλειστών) κέντρων στα νησιά και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι “άφηνε οποιονδήποτε να μπει μέσα και έχουμε κληρονομήσει 80.000 αιτήσεις ασύλου υπό εξέταση. “Η Ευρώπη έχει αποτύχει στο να έχει μία ενιαία στρατηγική στη μετανάστευση”, σημείωσε τονίζοντας για πολλοστή φορά ότι δεν μπορεί ένα κράτος- μέλος να είναι μέρος της Σένγκεν και να μην αναλαμβάνει κανένα μερίδιο ευθύνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται από χθες στο Νταβός για να συμμετάσχει το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Κατά την παραμονή του στο ελβετικό θέρετρο, θα έχει σειρά διμερών επαφών με σημαντικούς διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, αλλά και διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές, μεταξύ των οποίων συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αναγνωρισμένο από τις ΗΠΑ ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της διοργάνωσης, διαμορφώνεται ως εξής:
Στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον πρόεδρο του Bloomberg, Peter T. Grauer, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει στο Νταβός διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές:
- Στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.
- Στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
- Αύριο, 24 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Juan Guaidó.
- Στις 11.15 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani.
Πηγή: economico.gr