Δένδιας για τις προκλήσεις της Τουρκίας: «Αν απαιτηθεί,παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι...»

Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων προτάσσουμε την πολιτική της νομιμότητας. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του Βαλκάνιου καβγατζή. Αν απαιτηθεί και παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι”.

 

Ξεκάθαρο μήνυμα για τις εξ ανατολών προκλήσεις ότι «η Ελλάδα, αν απαιτηθεί, θα υπερασπιστεί, κατά τη συνταγματική της υποχρέωση, τον εθνικό της χώρο και παρ΄ότι μπορεί και μόνη, δεν θα είναι μόνη», απέστειλε, με την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός ανέφερε “πως προωθούμε την καλή γειτονία, στο πλαίσιο σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Δεν ανεχόμαστε προκλητικές ενέργειες και μονομερείς διεκδικήσεις και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την Συνταγματική μας υποχρέωση, την νομιμότητα και την κοινή λογική”. Επιπλέον, υπογράμμισε την πίστη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη -σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές- για ομοψυχία και σύμπνοια.

Διπλωματική εκστρατεία

Και ενημέρωσε: «Ως προς το άκυρο μνημόνιο με την Κυβέρνηση της Τρίπολης, εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλισθεί η στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, των συμμάχων και εταίρων μας, απέναντι στις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, οι οποίες αντιβαίνουν καταφανώς στη Διεθνή Νομιμότητα, στο Δίκαιο της Θάλασσας και την κοινή λογική. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εκδόθηκε κείμενο συμπερασμάτων που δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις, στηλιτεύει τις τουρκικές ενέργειες και εκφράζει την πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο. Την πλήρη στήριξη επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Είχαμε ήδη πετύχει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στο πλαίσιο της Ε.Ε. από τις 3/12.Επιπλέον, κατόπιν ενεργειών, εκδόθηκαν ανακοινώσεις στήριξης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο».

Στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης των ελληνικών θέσεων θα επισκεφθεί, όπως είπε, εντός της εβδομάδος την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και εκ νέου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πλήρης απομόνωση

«Θα συνεχίσουμε μέχρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβατικότητα οδηγεί σε πλήρη απομόνωση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και διευκρίνισε: «Αυτό επ’ ουδενί σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να διατηρούμε ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, Δεν παύουμε να ελπίζουμε, με μειωμένες δυστυχώς πιθανότητες, ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο ως στόχο πολιτικής Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα πραγματικότητα».

Για τις κυρώσεις

Σχολιάζοντας παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού ότι η κυβέρνηση δεν ζητά επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της υπογραφής των μνημονίων με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο υπουργός Εξωτερικών αφού επισήμανε ότι υπάρχει και δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, είπε: «Αυτό δεν είναι θέμα αρχής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της πολιτικής κυρώσεων στην Τουρκία. Είναι θέμα τακτικής. Η χρονική διάταξη των αντιδράσεων δεν μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο μιας ανοιχτής συζήτησης».