Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Μακρόν για μεταναστευτικό και Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω εκρηκτικής κατάστασης στο προσφυγικό και με τις ροές να συνεχίζονται καθημερινά. Παράλληλα, στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκε η ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στην Αν. Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε την κατάσταση στο προσφυγικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε επίσης, στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, εκεί όπου ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στη Συμμαχία και στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για την ΑΟΖ λέγοντας: «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών