«53»...κόκκινες γραμμές για όνομα και αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας και «53» συμφωνούν στο ότι το 31,5% των εθνικών εκλογών είναι ποσοστό που δε δημιουργεί συνθήκες αμφισβήτησης αρχηγού, όπως και ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι μία κακή κυβέρνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διώξει από την εξουσία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε εχθές, σε συνέντευξή του στο open, το σχέδιό του για εκλογή του από το συνέδριο, αλλά και επανεκλογή του από τη βάση μετά το συνέδριο, εφόσον η πρόταση που προανήγγειλε ότι θα τεθεί, ψηφιστεί από το συνέδριο. Από μία βάση συντεταγμένη και συγκεκριμένη και όχι αόριστη, όπως τόνισε.
Ο Τσίπρας επιμένει στη διεύρυνση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ηλεκτρονική εγγραφή μελών, έχει μάλιστα εμπλακεί προσωπικά σε αυτήν την καμπάνια. Παράλληλα έχει δώσει ήδη σήμα για τη στροφή του κόμματος προς το κέντρο, προσπαθώντας να συστηματοποιήσει το κόμμα του, ως δεύτερο και εναλλακτικό πόλο εξουσίας στο πολιτικό σύστημα.
Επίσης στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο εξάδελφος του αρχηγού και βουλευτής Αττικής Γιώργος Τσίπρας, έχουν θέσει και ζήτημα αλλαγής ονόματος και συμβόλων του κόμματος.
Τι απαντούν όμως οι «53» ενόψει του συνεδρίου του κόμματος;
Σε κείμενο-απόφαση της πανελλαδικής τους συνδιάσκεψης οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, θέτουν κόκκινες γραμμές να μην αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να διατηρηθεί η αριστερή ταυτότητα του κόμματος ενώ κάνουν λόγο για «περίοδο αναστοχασμού», η οποία θα πρέπει να γίνει «αναγκαστικά εν κινήσει» για να μην σταματήσει η αντιπολίτευση έναντι της ΝΔ.
Τι αναφέρεται στο κείμενο των «53»
Οι «53» κάνουν αυτοκριτική για «υποτονική και αμήχανη» πολλές φορές μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι λανθασμένα εστιασμένη στα σκάνδαλα του παρελθόντος.
Παράλληλα, ζητούν να γίνει «σοβαρός και οργανωμένος απολογισμός» και τάσσονται κατά οποιασδήποτε αλλαγής η συμπλήρωσης του ονόματος του κόμματος διότι «μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις».
Ωστόσο, το κείμενο των «53» διαπνέεται λιγότερο από διάθεση εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο από πνεύμα συμφωνίας, με κάποιους δικούς τους χρωματισμούς, σχεδόν σε όλες τις βασικές στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα, γίνεται ρητή αναφορά σε συμφωνία με τη διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία «αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «η ήττα έγινε με τον πιο «προνομιακό» τρόπο, με πολύ μεγάλο ποσοστό, μετά από τεσσεράμισι χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης, και χωρίς να τίθεται από πουθενά η συνήθης αμφισβήτηση της ηγεσίας που είθισται να συνοδεύει τις εκλογικές ήττες στα αστικά κόμματα, ενώ μάλιστα έχουμε το μάλλον πρωτοφανές φαινόμενο το κόμμα να μαζικοποιείται μετά την εκλογική ήττα».