Μετωπική κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την μεσαία τάξη

Με οκτώ στους δέκα πολίτες να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις της και τον ένα στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του στην Κουμουνδούρου αναζητούν τη «χαμένη τιμή» του κόμματός τους στη Μεσαία Τάξη.

Η πρόσφατη δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, επιχειρεί να δημιουργήσει γέφυρες με τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας που τον οδήγησαν στην ήττα στις εκλογές του Ιουλίου.

«Ενώ αυτή η κυβέρνηση εξελέγη κάνοντας σημαία τη μεσαία τάξη, η μεσαία τάξη τελικά δεν θα ευνοηθεί, και αυτή θα είναι το ζητούμενο των επόμενων μηνών και η μεγάλη διαμάχη του επόμενου εξαμήνου και στη Βουλή και στην πολιτική ζωή του τόπου», είπε ορίζοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης σε ένα μάλλον δυσμενές για τον ίδιο πεδίο σύγκρουσης.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ανακτήσει τα αντιπολιτευτικά του αντανακλαστικά, άσκησε δριμεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως «είναι άνθρακες ο θησαυρός των φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη»

«Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος»

Η κυβέρνηση σήκωσε αμέσως το γάντι, τρολάροντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος» ανέφεραν πηγές της τονίζοντας:

  • Ο κ. Τσίπρας καλλιεργούσε προεκλογικά τον φόβο ότι αν κερδίσει η Ν.Δ. θα κόψει
    συντάξεις, επιδόματα και αφορολόγητο. Οι πολίτες μπορούν τώρα να διαπιστώνουν
    ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
  • Τα πράγματα, όχι μόνο δεν πηγαίνουν προς το χειρότερο -όπως κινδυνολογούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά βελτιώνονται προς το συμφέρον όλων των Ελλήνων.
  • Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος».  Μιλά στο όνομα της μεσαίας τάξης, την οποία ο ίδιος εξαθλίωσε με την πολιτική της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων. Ακολουθώντας «ταξική μεροληψία», όπως παραδέχθηκε ο υπουργός του κ. Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρούσε ως μεσαία τάξη μια τετραμελή οικογένεια με εισόδημα από 12.000 έως 18.000 ευρώ.
  • Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά
    τα τελευταία χρόνια, αντί να αυξάνονται οι φόροι μειώνονται. Πολίτες, νοικοκυριά και
    επιχειρήσεις, θα πληρώσουν λιγότερα.
  • Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της μεσαίας κατηγορίας εισοδήματος θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση φόρου έως και 1.300 ευρώ. Έχει ήδη προηγηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22% για το 2019. Και έπεται συνέχεια.
  • Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με σταθερότητα και συνέπεια
    υλοποιεί το πρόγραμμά της. Κι αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ τα παραμύθια για δήθεν εγγυοδοτικούς λογαριασμούς που ανακάλυψε μετεκλογικά για να καλύψει τα
    προεκλογικά του ψέματα και την μετεκλογική του αμηχανία.

O ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει» σε θολά νερά

Αυτά συμβαίνουν ενώ είναι διάχυτη η άποψη στην κοινή γνώμη ότι ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του δεν έχουν συνέλθει από το σοκ που τους επεφύλαξαν οι πολίτες στις πρόσφατες τριπλές εκλογές. Η αντιπολίτευση που ασκούν κινείται χωρίς ουσιώδη πολιτικό λόγο επιχειρώντας να «ψαρεύει» σε θολά νερά.

«Η ηγεσία του κόμματος παλεύει ανάμεσα στη δοκιμασμένη «γραμμή Πολάκη» – αναταραχής, για να διατηρήσει ένα σημαντικό ακροατήριο, με εκείνη του ψύχραιμου, προγραμματικού λόγου για την προσέγγιση της κοινωνίας», παρατηρούν σχολιαστές της επικαιρότητας περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου ως «μπάχαλο».

Στο κλίμα αυτό η δυσφορία στελεχών, για τη διαχείριση του θέματος της Novartis, αναγκάζει την ηγεσία, όπως όλα δείχνουν, να αλλάξει στάση, μετά και το «σόου» της Πέμπτης όπου οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να αποχωρήσουν προκαλώντας την αναβολή της συνεδρίασης. Ο προβληματισμός εντός του κόμματος εστιάζει πως η υπόθεση μονοπωλεί και χαρακτηρίζει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, με τους πολίτες, παράλληλα, να ζητούν επιτακτικά δημιουργικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει έντανα καθοδική τάση στην κοινή γνώμη, με την τακτική της πόλωσης και του διχαστικού λόγου να απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα, που ζητά άλλου τύπου αντιπολίτευση, πιο δημιουργική και πιο ήπια!

Η «φωτογραφία» της στιγμής, όπως χαρακτηρίζονται οι δημοσκοπήσεις, δίνει ακόμα περισσότερο αέρα στα κυβερνητικά πανιά (68% αποδοχή της πολιτικής Μητσοτάκη) , ενώ χτυπά καμπανάκι για την Κουμουνδούρου:

  • Το 67,3% δηλώνει: «θυμό και απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ»
  • Το 76,1% στέλνει : «μήνυμα στον Τσίπρα για ήπια-δημιουργική αντιπολίτευση»

πηγή: economico.gr