Εμπόδια και αντιστάσεις φαίνεται ότι συναντά η υλοποίηση του σχεδίου και του πακέτου μέτρων που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς το εγχείρημα αποσυμφόρησης των νησιών αλλά και διαχείρισης των νέων προσφυγικών ροών αποδεικνύεται δύσκολο. Και αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, κυρίως διότι τοπικοί άρχοντες αρνούνται να δεχθούν τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στους τόπους τους, ερεθίζοντας με «πρόωρες» αντιδράσεις το κοινό αίσθημα.
Για την κυβέρνηση προέχει προφανώς η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η αποσυμφόρηση των νησιών. Το δεύτερο θα επιτευχθεί τόσο μέσω επιστροφών, όσο και διά της φιλοξενίας σε άλλου τύπου δομές ανά τη χώρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι από του βήματος της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη ζήτησε αυτοσυγκράτηση σε επίπεδο δηλώσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχει η αποτίμηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες της διαμόρφωσης προαναχωρησιακών κέντρων.
Αρμόδια πηγή έλεγε ότι αυτά θα είναι «μέχρι δύο», ενώ άλλη κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε να είναι περισσότερα. Επί της παρούσης, προχωράει η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα δοθούν σε δήμους και περιφέρειες φιλοξενίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συστηθεί διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τα συναρμόδια υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υγείας), προκειμένου να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα πράγματα