Ψήφος ομογενών: «Δεν έχει χαθεί το παιχνίδι» λένε από την κυβέρνηση - Σήμερα οι συναντήσεις των αρχηγών

Ενα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα κατά τις σημερινές, διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη με τους  Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά,Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιάνη Βαρουφάκη για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η ρητή υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους απανταχού ομογενείς ότι στις επόμενες εκλογές θα ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς προσκρούει στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που αριθμητικά διαθέτουν την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για να «μπλοκάρουν» τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
«Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί» λένε στην κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, άπαντες στην κυβερνητική παράταξη επιμένουν ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί και ότι θα είναι κίνηση υψηλού ρίσκου για όσους επιλέξουν να σταθούν απέναντι στην κυβερνητική πρωτοβουλία καθώς στην πραγματικότητα θα είναι σαν να παίρνουν θέση απέναντι στην απανταχού ελληνική ομογένεια. «Αν τελικώς επιλέξουν να καταψηφίσουν την πρότασή μας, θα αναλάβουν και το πολιτικό κόστος» σημειώνουν χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προς το economico.gr.

Μήνυμα

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να εξετάσουν σε ποιες προτάσεις των κομμάτων η κυβέρνηση θα φανεί ανοιχτή σε συζητήσεις και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα εν όψει των σημερινών συναντήσεων :

«Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν γίνεται να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό. Η ψήφος τους πρέπει να προσμετράται στην Επικράτεια», διεμήνυσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

«Κόκκινη γραμμή»

Σύμφωνα με πληροφορίες του economico, η κυβέρνηση βάζει «κόκκινη γραμμή»  στην ισοτιμία της ψήφου. Αυτό σημαίνει  ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην επικράτεια, αλλά μόνο για εκλογή βουλευτών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει ότι αναζητά συναίνεση και να εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα να εξευρεθούν οι  200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι πιο θετική στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ που θεωρεί ότι οι ψηφοι των ομογενών πρέπει να προσμετρούνται μεν  στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά σε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια και όχι στις υπόλοιπες της ελληνικής επικράτειας, ώστε να μην αλλοιώνεται η κατανομή των εδρών (σ.σ.: να εκλέγονται, δηλαδή, βουλευτές που θα εκπροσωπούν τους απόδημους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας).

Με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 180 βουλευτές και ψάχνει άλλους 20. Μέρα25 και Ελληνική Λύση αθροίζουν… 19, άρα λείπει ένας βουλευτής.

Ρυθμιστής το ΚΚΕ

Σε ρυθμιστή λοιπόν αναδεικνύεται το ΚΚΕ, το οποίο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή του στάση (σ.σ.: πριν από τρία χρόνια δεν ψήφισε την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ), αφήνει «παράθυρο» για συναίνεση.

Σε ποια περίπτωση; Οι απόδημοι που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου να υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις, να μην απουσιάζουν από την Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών και να ψηφίζουν αυτοπροσώπως κι όχι με επιστολική ψήφο.

Από την κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι συζητούν τα δύο πρώτα, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως όσοι απόδημοι θα μπορούν να ψηφίσουν θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ταυτόχρονα να έχουν ελληνικό ΑΦΜ, υπολογίζοντας μάλιστα τους πολίτες αυτούς σε 300.000-350.000.

Άρα, μένει ανοικτό το θέμα της επιστολικής ψήφου, το οποίο φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, αν και το αρχικό σχέδιο δεν προέβλεπε αυτή τη δυνατότητα.

Αλέξης Τσίπρας: Προσέρχομαι με θετική διάθεση, αλλά…

Προσέρχομαι με διάθεση θετική. Περάσαμε νόμο να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να υπάρξει ένα πόρισμα ώστε να γίνει η πράξη το αίτημα για ψήφο αποδήμων, δήλωσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αν
η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους και να καθορίζουν 10 εκατ. εκλογείς την κυβέρνηση των υπόλοιπων που ζουν εδώ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

-Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,

-Με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,

-Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,

-Με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45,
Με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάν(ν)η Βαρουφάκη, στις 17:30.