«Σκάκι» με τους θεσμούς για πρώτη κατοικία - φορολογικές ελαφρύνσεις

Η αποφασιστικότητα -με ταυτόχρονη αυστηρότητα – που επέδειξε η κυβέρνηση στο πρώτο διάστημα της θητείας της να προωθήσει ταχύτατα μεταρρυθμίσεις και να λειτουργεί σε συνεννόηση και όχι σε αντιπαράθεση με τους θεσμούς, λειτούργησε θετικά τις διαπραγματεύσεις της τέταρτης –και πρώτης για την ίδια– μεταμνημονιακής αξιολόγησης, την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι με τα δείγματα γραφής που δίνει η κυβέρνηση προς τους πιστωτές, είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των θεσμών και στα κρίσιμα και μεγάλα που έχει μπροστά της.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γνωρίζει καλά την «τεχνική» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και μάλιστα σε δυσκολότερες εποχές από τη θητεία του στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Αποφασιστικότητα

«Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που δείξαμε την αποφασιστικότητα αλλά και την συνειδητή επιλογή μας να μην επαναλάβουμε λάθη που έχει κάνει η χώρα στο παρελθόν» σημείωσε στο εconomico.gr ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών μνημονεύοντας την απόφαση του Ιουλίου να δοθεί μόνο μία 24ωρη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τη χθεσινή για μόλις 7ήμερη παράταση ένταξης στις 120 δόσεις.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών για το 2019 είναι να δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς για μία εξάμηνη, καταρχήν, παράταση στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Στόχος να κερδίσουμε τη μάχη στα μεγάλα θέματα»

«Δείχνουμε ότι είμαστε συνεπείς και δεν λειτουργούμε με τους χρόνους και τη χαλαρότητα άλλων εποχών, για να κερδίσουμε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών στη «μεγάλη εικόνα», που δεν είναι η άλλη από την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα», πρόσθεσε.

Για την κυβέρνηση – και προσωπικά για τον Χρήστο Σταϊκούρα –  το ζήτημα των κόκκινων δανείων συνολικά και της προστασίας της πρώτης κατοικίας ιδιαίτερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της επόμενης περιόδου.

Δεν είναι όμως το μοναδικό, καθώς, όπως προέκυψε από τα στοιχεία και τις συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά κλιμάκια,διαπιστώθηκε ένα δημοσιονομικό κενό 0,55% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020, το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Με δεδομένο ότι οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το 2020 υπολογίζονται σε περίπου 1 δις ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι το στοίχημα είναι μεγάλο.

Οι θεσμοί διαφωνούν στην αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να πείσει τους θεσμούς ότι το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Το οικονομικό επιτελείο, εξάλλου, διατύπωσε και πρόταση για νέα περαίωση – που όμως, επί του παρόντος τουλάχιστον, «σκοντάφτει» στις αντιρρήσεις των πιστωτών.

Αντίθετοι εμφανίστηκαν οι θεσμοί και στην απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα. Οι λύσεις στο διαρθρωτικό πεδίο, που αναζητεί η κυβέρνηση, είναι περιορισμένες και οι θεσμοί έχουν δείξει στο παρελθόν ότι δεν πείθονται εύκολα από αυτές.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει σχετική αισιοδοξία ότι το κενό θα κλείσει. Μια παραδοχή για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και υψηλότερα φορολογικά έσοδα θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά δύσκολα να εξαλείψει την απόκλιση.

Κεντρικός στόχος του οικονομικού επιτελείου, πάντως, παραμένει να εξασφαλίσει μια θετική έκθεση των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου. Η έκθεση αυτή θα συνοδεύεται πιθανώς από μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που ίσως διευκολύνει –με μια αναθεώρηση των προβλέψεων επί τα βελτίω– στην κάλυψη του κενού του 2020.

πηγή:economico.gr