Εξεταστική ή προανακριτική για την Novartis; Ποια είναι η διαφορά

Με αφορμή την διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis και τις ενδείξεις για παρέμβασεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ώστε να «στηθεί» σκάνδαλο, στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το πώς πρέπει να εξελιχθούν οι διαδικασίες ώστε να λάμψει η αλήθεια. Ένα από τα ερωτήματα είναι αν πρέπει να συσταθεί Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ Προκαταρκτικής (Προανακριτικής) και Εξεταστικής Επιτροπής;
Καταρχήν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής ή Προκαταρκτικής/Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή την καταθέτει η κυβέρνηση.

Για την πρώτη θα πρέπει να την έχουν υπογράψει 60 βουλευτές και για τη δεύτερη 30. Επί της προτάσεως αυτής αποφασίζει η Ολομέλεια (αν θα συσταθεί ή όχι), όπως και για τα μέλη της Επιτροπής. Αν πρόκειται για Προκαταρκτική, από το βήμα της Ολομέλειας μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια οι εμπλεκόμενοι.

Η Προκαταρκτική (Προανακριτική) Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα και μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.

Με πλειοψηφία η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται, αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, καθώς η εκδίκασή τους γίνεται σε Ειδικό Δικαστήριο.

Η Προκαταρκτική (Προανακριτική) μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. άνοιγμα λογαριασμών).

Το ζήτημα της παραγραγραφής

Πάντως, πριν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εξετάζει και αποφασίζει αν οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί ή όχι. Στην περίπτωση της Novartis, αν δεν υπάρχει στοιχειοθετημένη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεν υπάρχει περίπτωση να παραπεμφθούν πολιτικά πρόσωπα δεδομένου ότι οι άλλες κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία έχουν παραγραφεί.

Η Εξεταστική κάνει την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα (έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών). Αν βρει στοιχεία θα τα παραπέμψει ή σε Προκαταρκτική (με πρόταση της Επιτροπής στη Βουλή, με απόφαση πάλι της Ολομέλειας) ή τα επιστρέφει πίσω στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Όταν ολοκληρωθεί, κάνει πόρισμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνει και τα πορίσματα της μειοψηφίας.
πηγή:dikastiko.gr