Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο για την ευθύνη των υπουργών.
Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ζητήματα αρμοδιότητας
Η ειδική προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει πρώτον το ζήτημα της δικής της αρμοδιότητος, δηλαδή αν τα φερόμενα αδικήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της βουλής, κι αν τελικώς κριθεί ότι εμπίπτουν, θα συνεχίσει με την εξέταση κατ ουσία των αδικημάτων και θα φέρει στην ολομέλεια ένα πόρισμα.
Η ολομέλεια τελικά θα αποφασίσει αν θα υπάρξει ή όχι ποινική δίωξη και αν θα συσταθεί κατά το Σύνταγμα το αρμόδιο δικαστήριο, ή θα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη.
«Πίεση χρόνου»
Ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 είπε:
«Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει μία σύντομη αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα, τα οποία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης συνόδου από αυτήν την περίοδο που τρέχουμε για τα αδικήματα της προηγούμενης. Είναι κάτι που θα αλλάξουμε στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην υπάρχει αυτή η σύντομη προθεσμία. Πάντως υπάρχει μία σχετική πίεση χρόνου, αλλά βέβαια θα υπάρχει μία ταχεία κίνηση νομίζω εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αρα αναμένουμε σε ένα σύντομο χρόνο, εφόσον τελικώς καταλήξει εκεί η κοινοβουλευτική ομάδα, σε ένα σύντομο χρόνο θα έχουμε την πρόταση για τη σύσταση ειδικής προανακριτικής Επιτροπής.