Ευχαριστίες Λαβρόφ για την ελληνική στάση απέναντι στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας

Ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατα την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ότι οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών που ζουν στη χώρα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μια πολιτική κατάσταση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 5.000 άτομα.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία εκτίμησε την “εποικοδομητική” θέση της Ελλάδας στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ΕΕ όπως τόνισε έχει επιβάλλει πολλές κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Κοτζιάς δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μια “σημαντική” συμφωνία στις συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα, ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αθήνα ανησυχεί για τις 100.000 ομογενείς που ζουν στην ανατολική Ουκρανία και θα θέσει ως προτεραιότητα να τους δώσει βοήθεια.

“Έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, στη Μαριούπολη και άλλα μέρη της ανατολικής Ουκρανίας, υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα ελληνικής καταγωγής και προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η Αθήνα επιμένει ότι οι πολιτικές κρίσεις μπορούν να λυθούν μόνο με διπλωματικό διάλογο, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

“Βλέπουμε ότι από την ανατολή και το νότο, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα θέλει να εξηγήσει στους εταίρους της ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διπλωματικού διαλόγου. Αλλιώς, όλοι θα αντιμετωπίσουν ανθρωπιστική κρίση “, τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

Sputnik/Reuters