Σαμαράς: Όταν υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους, στο τέλος κινδυνεύεις να μην μπορείς να δώσεις τίποτα

 

Της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα προηγήθηκε η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, από την θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ θέλει να πετύχει η κυβέρνηση όπως και όλοι όσοι αγαπούν την Ελλάδα αλλά αμφισβήτησε έντονα τα λεγόμενα της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει τη χώρα «να πέσει στα βράχια» και άσκησε δριμύα κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κράτησε όσο ήταν στην αντιπολίτευση ενώ τώρα ζητά στήριξη στην εθνική προσπάθεια.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών περί 70% αποδοχής των μέτρων του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε αποδεχθεί περισσότερο από το 63%, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα συναινεί με μέτρα για τα οποία κατηγορούσε τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για «δωσίλογους» και «πουλημένους». Υπενθύμισε επίσης  την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμούσε παράταση του μνημονίου τονίζοντας ότι αν η προηγούμενη συγκυβέρνηση είχε ζητήσει παράταση 6 μηνών, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της κυβέρνησης θα έλεγε ότι του έδεσαν τα χέρια. «Και σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε παράταση για 4 μήνες, γιατί δεν την ζητάτε; Τι φοβάστε;» αναρτήθηκε.

Απάντησε επίσης στις αλλεπάλληλες αναφορές κυβερνητικών στελεχών ότι τώρα άρχισε η διαπραγμάτευση λέγοντας ότι το πλαίσιο στο οποίο κινείτο η κυβέρνηση, λόγω της βαθιάς ύφεσης και του υψηλότατου ελλείμματος ήταν ασφυκτικό. «Όταν έχεις 9% έλλειμμα και 7% ύφεση, τα περιθώρια να διαπραγματευθείς είναι ασφυκτικά» σημείωσε. Αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο mail Χαρδούβελη, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συμφωνία σε κανένα από τα μέτρα που ζητούσε η τρόικα. Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι καμία χώρα νομικά δεν μπορεί να βγει από το ευρώ αλλά μπορεί να δημιουργηθούν τόσο ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας που να αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθήθηκε τονίζοντας ότι το 2012 παρέλαβε η τότε συγκυβέρνηση μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και παρέδωσε «χώρα στα πόδια της». Έσπευσε μάλιστα να σχολιάσει την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα να πληρώσουν οι πολίτες τον ΕΝΦΙΑ του 2014 θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παλιότερα είχε καλέσει τον κόσμο να μην τον πληρώσει. «Τώρα λέτε για το καλό της πατρίδας. Τότε δεν υπήρχε πατρίδα;» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν η χώρα παρέμενε στην πορεία που είχε χαράξει θα ερχόταν σταδιακά και η ανακούφιση για τους πολίτες, και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει πουθενά μαγικό κουμπί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά «όταν υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους, στο τέλος κινδυνεύεις να μην μπορείς να δώσεις τίποτα».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι στη 1,5 ώρα των προγραμματικών του δηλώσεων δεν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και εξέφρασε την αντίρρησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί κάτι και υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις που έχει ήδη εκδώσει πόρισμα και βρίσκεται στα χέρια του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να μην βάλει σε κίνδυνο τα διεθνή ερείσματα της χώρας που με πολύ κόπο επιτεύχθηκαν και προειδοποίησε κατά της συνέχισης της κουβέντας περί δημοψηφίσματος, φέρνοντας το παράδειγμα του Γ. Παπανδρέου. Διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ ως σύμμαχος και όχι ως αντίπαλος της Ελλάδας και προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκφράζοντας την αντίρρησή του για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ αναρωτήθηκε μήπως γίνεται «για να φεύγουν ορισμένοι πιο εύκολα».