ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα «άνοιγμα» και μετά συνέδριο ο σχεδιασμός Τσίπρα για restart - Πώς θα γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού

Παρότι, βάσει του καταστατικού η πραγματοποίηση τακτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ανά τριετία ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάζεται. Αντιθέτως, επιλέγει τη διενέργειά του σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα του κόμματος και την εγγραφή νέων μελών.

Σύμφωνα με ethnos.gr,   η διαδικασία που αξιολογείται ως καταλληλότερη προβλέπει «πρώτα άνοιγμα και έπειτα συνέδριο», ώστε τους επόμενους μήνες να γίνει η κατάλληλη προεργασία που θα οδηγήσει στο συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «restart» για να περιγράψει την αναγκαιότητα μετασχηματισμού του κόμματος σε μια ευρύτερη αριστερή παράταξη με προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα φάση φαίνεται πως προκρίνεται και η ιδέα για εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εκλογή του προέδρου του κόμματος από το συνέδριο, και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα για να μην υπάρξουν προσκόμματα.

Επίσης, προβλέπει πως στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν μέλη τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δίμηνο από την εγγραφή τους στο κόμμα. Εάν προχωρήσει η επιλογή για ανάδειξη της ηγεσίας από ένα ευρύτερο σώμα, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει παράλληλα με τις διαδικασίες για εκλογή συνέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν προηγηθεί πολλές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιούνται και οι εγγραφές νέων μελών. 

Ψηλά ο πήχης

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για την εγγραφή νέων μελών, λέγοντας ότι θα μπορούσε ο αριθμός τους να φθάσει τις 180.000 – αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/10 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το εξαπλάσιο των σημερινών εγγεγραμμένων μελών.

Όλες αυτές οι σκέψεις θα συζητηθούν ασφαλώς από τον Σεπτέμβριο στα συλλογικά όργανα, με τον Αλέξη Τσίπρα να γνωρίζει πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ένα ελεγχόμενο άνοιγμα προς την κοινωνία και επιθυμούν την πραγματοποίηση του συνεδρίου τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Είναι θέμα το πώς ερμηνεύει κανείς την “πληθυντική Aριστερά”» αναφέρουν στελέχη του κόμματος που πιστεύουν στην πιο συντεταγμένη διεύρυνση για να μην αλλοιωθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μετασχηματισμός

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρεται έντονα και για το προγραμματικό κομμάτι που συνδέεται με τον μετασχηματισμό του κόμματος. Mάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει ήδη μια πρώτη κρούση στον Γιώργο Σταθάκη να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Γενικώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη του στην πορεία προς την ανασυγκρότηση και εξ αυτού του λόγου ρόλο αναμένεται να αποκτήσουν και οι πρώην υπουργοί Γ. Χουλιαράκης και Δ. Λιάκος.