Ν.Κοτζιας στο Spiegel: είμαστε γεμάτοι χρέη, αλλά όχι χωρίς δικαιώματα

 Λίγες ώρες πριν τη σημερινή συνάντηση του με το Γερμανό ομόλογο του Frank-Walter Steinmeier, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς παραχώρησε συνέντευξη στο Γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των σχέσεων της  Ε.Ε. με τη Ρωσία , ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εντάξει τη Ρωσία στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της, ή εάν η Ρωσία είναι εχθρός. Για να συμπληρώσει  την απάντηση του, λέγοντας πως η Ευρώπη δίνει μια πολύ κακή εικόνα στους λαούς του Νότου με την πολιτική που εφαρμόζει, καθώς  οι τελευταίες δεκατρείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών, αφορούν μόνο μνημόνια, τιμωρίες και κυρώσεις.

Σε ερώτηση  για το εάν συμφωνεί με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των κυρώσεων, αλλά μόνο εάν αυτές είναι απαραίτητες και στο βαθμό που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εξηγώντας την αντίδραση του σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να ερωτηθεί η Ελληνική πλευρά, ο έλληνας Υπουργός κατηγόρησε  την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι προφανώς  επέτρεπε να της φέρονται έτσι, για να καταλήξει λέγοντας ότι είμαστε μια φτωχή και μικρή χώρα σε κρίση, αλλά και μια ισότιμη χώρα. Μπορεί να είμαστε γεμάτοι χρέη αλλά όχι χωρίς δικαιώματα.

Σχετικά με τα επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν από ευρωπαίους αξιωματούχους, με αφορμή τη συγκυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ με ένα δεξιό κόμμα όπως οι ΑΝ.ΕΛ, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συνεργαστεί με το ΛΑ.Ο.Σ. Τότε όμως η Ευρώπη επιδεικνύοντας μεγάλη υποκρισία δεν έκανε κουβέντα για το όλο θέμα. Για να καταλήξει με μια προσωπική αναφορά στον κ. Βορίδη, ο οποίος αν και στο παρελθόν, όπως είπε ο κ. Υπουργός, υπήρξε ηγέτης μιας φασιστικής οργάνωσης νεολαίας, αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει  Υπουργός Υγείας στην συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά. Τότε όμως δεν γράφτηκε τίποτα,  γιατί ήταν ένας καλός yes -man ο οποίος έλεγε ναι στα μνημόνια.

Ως προς το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της Ελλάδας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Κοτζιάς είπε, ότι η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο ενός αποσταθεροποιημένου τριγώνου Ουκρανίας, Λιβύης και Μ. Ανατολής, και μια πιθανή αποσταθεροποίηση  της Ελλάδας θα απειλούσε  ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την άποψη που είχε εκφράσει στο παρελθόν ότι η Γερμανία είναι ο ηγεμόνας της Ευρώπης ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι στο παρελθόν η Γερμανία προσπάθησε να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα, αν και από πολιτισμικής και πνευματικής άποψης δεν ήταν έτοιμη, έτσι άσκησε το ρόλο αυτό με τη βία. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια “αποικία χρέους”, η Γερμανία είναι μια κυρίαρχη δύναμη, η οποία κυριαρχεί στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει αναπτύξει ακόμη πολιτισμική ηγεμονία.