Τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ, και Μέρκελ είχε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο Αμερικανός πρόεδρος τον συνεχάρη για την εκλογή του.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον αμερικανό πρόεδρο ότι η προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η τόνωση των επενδύσεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αυτοί ήταν και οι δικοί του στόχοι, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των εξαιρετικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο κ. Πενς συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του.
Στο τηλεφώνημα, που διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά, συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Συνάντηση
Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε την πρωτοβουλία, επικοινωνώντας τηλεφωνικά χθες το πρωί με τον Έλληνα ομόλογό της. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Η Άνγκελα Μέρκελ, ως είθισται, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός την ευχαρίστησε και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης, η οποία θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει η Βουλή. Στη συνάντηση αυτή θα υπάρχει ένα “νέφος”, η αρνητική θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ενδεικτική είναι η απάντηση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κληθείς να απαντήσει στο αν υπάρχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά ειδικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε: «η επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης από τις κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και αυτό το έχει πει επανειλημμένα η κυβέρνηση και η Καγκελάριος. Είναι ένα επίτευγμα το οποίο καθιστά εφικτή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και ελπίζουμε πολύ ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν την θετική διαδικασία εξομάλυνσης».