Η Όλγα Γεροβασίλη στο Politis Online: Το μπλε χρώμα είναι μόνο η επιφάνεια

Συνέντευξη στον Γιάννη Πολίτη και την Αθηνά Κοροβέση

“Είμαι από τους πολιτικούς που έχω επαφή με τους πολίτες. Τους ακούω και μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια”. Έτσι περιγράφει την σχέση της με τους συμπατριώτες της και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφια βουλευτής στον Νομό Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, επενδύοντας, όπως θα μας πει και η ίδια παρακάτω, σε αυτήν την “σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που μετρά πολλά χρόνια”.

Η Όλγα Γεροβασίλη έχει καταφέρει αυτό που πολλοί συνυποψήφιοί της πασχίζουν να πετύχουν: την απόκτηση του αισθήματος σεβασμού προς το πρόσωπό της από όλο το κομματικό φάσμα, κάτι που διαφαίνεται σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ, σε όλες τις συζητήσεις, αλλά πρωτίστως στην διαπροσωπική επαφή χωρίς την τηλεόραση ως μεσάζουσα.

Αυτό το διακύβευμα της καθημερινής επαφής με τους πολίτες αποτυπώνεται στην αμεσότητα και την ευγένεια που διακρίνει την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, γεγονός το οποίο δικαιολογεί την πολυετή πορεία της τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, για την οποία μας απαριθμεί αναλυτικά τα πεπραγμένα.

Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για να αναλάβει στη συνέχεια ένα από τα πλέον “επικίνδυνα” χαρτοφυλάκια, από το οποίο η ίδια βγαίνει “αλώβητη”.

Όσο για την περιφέρειά της, την αγαπημένη της Άρτα, η Υπουργός αισθάνεται υπερήφανη μιλώντας για το έργο που έχει υλοποιηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα βέβαιη ότι οι Αρτινοί και οι Αρτινές θα εμπιστευτούν εκ νέου το κυβερνών κόμμα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

“Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών και ήρθε για να μείνει” επισημαίνει η Υπουργός, αναφερόμενη στον χρόνο που χρειάζονται τέτοιου είδους εγχειρήματα για να επιδείξουν τη δυναμική τους. Πέραν αυτού, υπογραμμίζει -κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- πως “όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά” ενόψει εθνικών καλπών, καθώς “το μπλε χρώμα βρίσκεται μονάχα στην επιφάνεια”.

Η συλλογιστική και η επιχειρηματολογία της Όλγας Γεροβασίλη, υποψήφιας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, για όλες τις εξελίξεις, στην συνέντευξη που ακολουθεί στον Γιάννη Πολίτη και την Αθηνά Κοροβέση για το Politis Online.

υρία Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, κάνατε λόγο για αποτυχία του σχεδίου της ΝΔ για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας δηλώνετε ότι το κόμμα σας αναδεικνύεται ως ισχυρός πόλος του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών δεν αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο των λεγομένων σας;

Η Προοδευτική Συμμαχία, που έχει στο κέντρο της τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται ως ο ισχυρός πόλος του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών. Συνιστά την δημοκρατική απάντηση και δίνει την προοπτική απέναντι στην υπαρκτή απειλή της δεξιάς και ακροδεξιάς συμπόρευσης. Το ποσοστό που κατέγραψε η Προοδευτική Συμμαχία επιβεβαιώνει τη θετική ανταπόκριση των πολιτών και την αναγκαιότητά της.

Συνεπώς, θα σας έλεγα με βεβαιότητα ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών και ήρθε για να μείνει. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό εγχείρημα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Βεβαίως, εγχειρήματα αυτού του είδους χρειάζονται το χρόνο τους για να αποτυπώσουν τη δυναμική τους.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών, θα σας έλεγα ότι δεν προσφέρονται για να εξάγουμε ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα. Αν και βλέπετε ότι όλο και περισσότεροι υποψήφιοι δεν κατεβαίνουν στη μάχη με κομματική σημαία, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να καπηλευτεί τα αποτελέσματα και το “μπλε χρώμα” του χάρτη στις τηλεοπτικές οθόνες. Θα σας έλεγα ότι αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα των πραγματικών προθέσεών της, καθώς βλέπει και την τοπική αυτοδιοίκηση ως κομματικό λάφυρο.

Στον αυτοδιοικητικό χάρτη, το μπλε χρώμα είναι μόνο η επιφάνεια. Στην πραγματικότητα η παλέτα της απλής αναλογικής είναι αυτή που ορίζει τα χρώματα του βάθους. Σας θυμίζω ότι σε αυτές τις εκλογές, με την απλή αναλογική, αποτυπώθηκε η γνήσια και πραγματικά αντιπροσωπευτική βούληση των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.

Η απλή αναλογική είναι το υπόβαθρο για συνεργασίες και συναινέσεις.

Εμείς πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική είναι το υπόβαθρο για συνεργασίες και συναινέσεις. Η ΝΔ δεν τη θέλει, επικαλείται τη συναίνεση μόνο προσχηματικά και ακολουθεί το δόγμα της “ενός ανδρός αρχή”. Αυτό θέλει και για την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό και για την κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη να απειλεί να σύρει τη χώρα σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να του δώσει ο λαός αυτό που εκβιαστικά του ζητάει: αυτοδυναμία.

Αυτό φανερώνει από τη μια την ανησυχία του κ. Μητσοτάκη που διαπιστώνει ότι στη μάχη των εθνικών εκλογών τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο. Και από την άλλη, αναιρεί θεαματικά όλα όσα έχει μέχρι σήμερα δημόσια και μεγαλόστομα δηλώσει: περί εθνικής συνεννόησης, ενότητας, επιλογής συνεργασιών, ακόμα και στην περίπτωση αυτοδυναμίας. Είναι τόση η αγωνία του να πάρει λευκή επιταγή που καταφεύγει σε κυνικούς εκβιασμούς, φανερώνοντας την αλαζονεία του και την εντυπωσιακή ασυνέπεια των λόγων του. Εμείς θέλουμε την κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού, ενώ η Δεξιά πάντα τη βλέπει ως λάφυρο στην υπηρεσία λίγων.

-Έχετε τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει την συσπείρωσή του ενόψει 7ης Ιουλίου. Τι σας κάνει να πιστεύετε κάτι τέτοιο, έπειτα από μία μεγάλη ήττα και με τις δημοσκοπήσεις να αυξάνουν την διαφορά με τη ΝΔ;

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Ευρωεκλογές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και πάντα είχαν και χαρακτηριστικά χαλαρής ψήφου. Οι εθνικές εκλογές θέτουν τους ψηφοφόρους απέναντι στην έγκριση προγραμμάτων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα είναι λοιπόν η ώρα που οι πολίτες καλούνται να συγκρίνουν τα προγράμματα διακυβέρνησης και να επιλέξουν για τη ζωή τους, για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Το διακύβευμα είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανέναν, πόσο μάλλον τους πολίτες που μας έχουν εμπιστευτεί και απλώς δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Ας μην επιχειρούν λοιπόν κάποιοι σώνει και καλά να θεωρήσουμε ότι ήδη ψηφίσαμε για κυβέρνηση, από το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Είναι άλλο το διακύβευμα, άλλα τα χαρακτηριστικά και άλλη η βαρύτητα που έχουν διαχρονικά οι ευρωεκλογές. Οι κάλπες των εθνικών εκλογών είναι εντελώς άδειες, όπως παραδέχεται μέχρι και ο κ. Μητσοτάκης. Πραγματικά, «όλα είναι ανοιχτά».

-Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες; Τι θα προτάξει και ποιο είναι το κλειδί για να μπορέσει να αναστρέψει το εις βάρος του κλίμα;

Θα συνεχίζουμε να μιλάμε για τη δουλειά μας που έγινε σε συνθήκες χρεοκοπίας, διεθνούς απομονωτισμού, απαξίωσης και μνημονιακής επιτήρησης. Ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο πόσο μάλλον όταν δεν το κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με αλλεπάλληλα προγράμματα μνημονίων.

Θα θυμίσουμε τη δική τους δουλειά και πώς μας οδήγησαν στην κρίση: Και την κρίση αξιών και την οικονομική χρεοκοπία που επακολούθησε. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές, να κάνουμε γνωστή κάθε πτυχή του προγράμματός μας, ώστε η χώρα να μη χάσει την ευκαιρία να συνεχίσει στον αναπτυξιακό δρόμο που ανοίξαμε τέσσερα χρόνια τώρα και έχει αλλάξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και φυσικά θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε όσα παλεύουν με νύχια και δόντια να κρύψουν για το πρόγραμμα και το σχεδιασμό τους.

Αυτό που πραγματικά θέλει να επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία είναι το αποτυχημένο μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα.

-Tι εννοείτε όταν επισημαίνετε πως η ΝΔ έχει “κρυφή ατζέντα”;

Η ΝΔ μιλά σκοπίμως συνθηματολογικά και επιλεκτικά αόριστα, ακριβώς γιατί θέλει να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις. Χρειάζεται να δούμε «πίσω από τον καθρέφτη». Θυμάστε μέχρι πρότινος πώς εμφανίζονταν δημόσια και τι έλεγαν γαλάζια στελέχη και βουλευτές της ΝΔ; Βλέπετε πώς τώρα, κατά την προεκλογική περίοδο, οι “λύκοι” έγιναν “αρνάκια”; Η Νέα Δημοκρατία αυτό που πραγματικά θέλει να επαναφέρει είναι το αποτυχημένο μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα.

Δηλαδή, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους με δραστική συρρίκνωση δημοσίου κυρίως μέσω εφαρμογής του κανόνα “μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις”. Δεν την ενδιαφέρει εάν βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους, όπως νοσοκομεία και σχολεία θα οδηγηθούν σε απαξίωση. Και ούτε την ενδιαφέρει πως το δημόσιο ήδη έχει συρρικνωθεί στα κατώτατα επίπεδα σύμφωνα με διεθνή στάνταρ ενώ εμείς καταφέραμε να πείσουμε τους θεσμούς για “μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση”.

Αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόγραμμα ΔΝΤ. Θέλει ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και κοινωνικής ασφάλισης. Γι’ αυτό δεσμεύεται για κατάργηση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο εμείς καταφέραμε να κάνουμε οικονομικά βιώσιμο, ενώ παραλάβαμε από τη ΝΔ άδεια ταμεία και κομμένες συντάξεις. Θεωρείτε τυχαίο, που γαλάζια στελέχη δημοσίως δηλώνουν ότι οι διορισμοί γιατρών και δασκάλων δεν είναι απαραίτητοι;

Είναι λοιπόν σκόπιμα θολό το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς επειδή έχει κρυφή ατζέντα. Τη μια την κρύβει πίσω από μεγαλόστομες και γενικόλογες διακηρύξεις, την άλλη μοιράζοντας υποσχέσεις για μια -δίχως νόημα- διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ακριβώς για να προετοιμάσει το έδαφος για αντιλαϊκά μέτρα.

-Τον Αύγουστο του 2018 αναλάβατε ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, πώς αποτιμάτε τη θητεία σας στο Υπουργείο Προστασία του Πολίτη; Θεωρείτε ότι πράξατε τα μέγιστα υπέρ του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών;

Σε αυτούς τους λίγους μήνες δουλέψαμε εντατικά, μεθοδικά και στοχευμένα ώστε να έχουμε αποτελέσματα.

Αναδιοργανώσαμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έγινε σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου ώστε για πρώτη φορά να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στα οικονομικά των Σωμάτων, ενοποιήθηκε ως αυτοτελής η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων όλων των Σωμάτων -ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού, για τη συντονισμένη καταπολέμηση της διαφθοράς και ενεργοποίηση μηχανισμών που είχαν ατονίσει. Ιδρύσαμε δομές στην Αστυνομία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε οι καταγγελίες των πολιτών να εξετάζονται από καταρτισμένο προσωπικό μέσα από ένα συνεκτικό δίκτυο εντός της ΕΛΑΣ για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των περιστατικών. Αξιοποιήσαμε διακρατικές επαφές, ανακτήσαμε την αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα επέστρεψε στη διετή διάρκεια του ηλεκτρονικού συστήματος ταξιδιωτικής άδειας εισόδου και παραμονής στις ΗΠΑ, το γνωστό visawaver. Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια συζητήσεων, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των δελτίων ταυτοτήτων με νέα, ασφαλή και τα πλέον σύγχρονα σε προδιαγραφές. Για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων δημιουργείται στην ΕΛΑΣ ένα νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας, που δεν θα εκδίδει μόνο ταυτότητες αλλά και σειρά εγγράφων που έχει ανάγκη το δημόσιο.

Βεβαίως, η θητεία μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διήρκησε μόλις μερικούς μήνες. Τα περισσότερα χρόνια ήμουν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου έχουμε κάνει πράξη τον σχεδιασμό μας για το Δημόσιο. Θυμίζω ότι παραλάβαμε ένα δημόσιο πελατειακό, ρουσφετολογικό, αδιαφανές και γραφειοκρατικό. Το γνωρίζουμε όλοι γιατί έτσι λειτουργούσε πάντα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε να υλοποιούμε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που αντίστοιχο δεν έχει υπάρξει. Και σας επισημαίνω ότι οι μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα δεν έμειναν στο χαρτί. Καθορίστηκαν διαφανείς διαδικασίες, όπως η αξιολόγηση προσωπικού, και για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια έγιναν κρίσεις προϊσταμένων και αναβαθμίστηκε ο ρόλος του ΑΣΕΠ.

Μια σειρά έργων υποδομής είναι σε εξέλιξη στην κατεύθυνση του ψηφιακού κράτους, με εμβληματικά την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με χρήση ψηφιακής υπογραφής και το ψηφιακό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα κινείται στην κατεύθυνση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και είναι στο τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων.

Θα προσθέσω ακόμη ότι πλέον δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα στοχευμένων προσλήψεων με τον κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση”. Οι θέσεις που προκηρύσσονται για να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας δημοσιοποιούνται ανοιχτά στο διαδίκτυο. Και όποιος Οργανισμός δεν έχει ψηφιακά οργανογράμματα, με περιγράμματα θέσεων εργασίας και αποδεδειγμένα κενά δεν μπορεί να συμμετάσχει στο σύστημα της κινητικότητας. Για όποια θέση προκηρύσσεται, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει τα απαραίτητα προσόντα σύμφωνα με το περίγραμμα της θέσης στην οποία ζητά να μετακινηθεί. Βάλαμε τέλος στα ρουσφέτια υπουργών, βουλευτών και όποιου είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» προκειμένου να μετακινηθεί. Και όλες οι μετακινήσεις γίνονται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην οποία μετέχει και το ΑΣΕΠ. Η κινητικότητα λοιπόν βάζει κανόνες αξιοκρατίας και ισοπολιτείας και έρχεται να λύσει πολύ περισσότερα ζητήματα από αυτά που αναφέρετε.

Η Δεξιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρησιμοποιεί κατά κόρο το δόγμα «νόμος και τάξη».

-Αν λάβουμε υπόψη ωστόσο ότι, ειδικά το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δέχεται τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ η οποία μιλά για καθεστώς ανομίας, ανησυχείτε ότι όλα αυτά (και θα προσθέσω εδώ και τη δήλωση της κ. Παπακώστα περί “Μονμάρτρης”), έχουν λειτουργήσει με οποιονδήποτε τρόπο εις βάρος σας, πόσο μάλλον ενόψει εθνικών εκλογών;

Η Δεξιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρησιμοποιεί κατά κόρο το δόγμα «νόμος και τάξη». Μέσω των μέσων ενημέρωσης που επηρεάζει, υποθάλπει το φόβο και τρομοκρατεί τους πολίτες για υπαρκτά μεν προβλήματα, αλλά που υπήρχαν και χθες, και προχθές, και προ ετών, και φυσικά επί των ημερών που κυβερνούσε η ΝΔ.

Σας θυμίζω ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην αντιπολίτευση ανακάλυψε ότι υπάρχουν Εξάρχεια, ότι υπάρχει εγκληματικότητα και παραβατικότητα. Λες και αυτά βγήκαν σα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Θέλει να ξεχάσει τον κ. Κικίλια που ως υπουργός Δημόσιας Τάξης πήγαινε δήθεν αυθόρμητα στην Κυψέλη περιστοιχισμένος από τη μισή αστυνομία και φορώντας αλεξίσφαιρο. Θέλει να ξεχάσει ότι τόση “ασφάλεια” υπήρχε επί Νέας Δημοκρατίας για να μπορεί να ισχυρίζεται σήμερα με θράσος ότι υπάρχει ανομία.

Η ΝΔ αρέσκεται στα μεγάλα λόγια και σε αυτά μένει. Η δική μας κυβέρνηση δεν στάθηκε σε διαπιστωτικά σχόλια, αλλά επέδειξε αποφασιστικότητα. Σας θυμίζω ότι επί των ημερών μας στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκαν τόσες αστυνομικές επιχειρήσεις όσες δεν έγιναν κατά την τελευταία εικοσαετία. Ξεκινήσαμε από μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών -ακόμη και στην πλατεία Εξαρχείων, η τελευταία μόλις προ λίγων ημερών- γιατί γύρω από τη διακίνηση χτίζεται και συντηρείται ένα ολόκληρο δίκτυο εγκληματικότητας. Αστυνομικές επιχειρήσεις οργανωμένες και όχι επιχειρήσεις – σκούπα για τα μάτια του κόσμου.

Θα σας θυμίσω ότι ο κ.Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα λύσει το πρόβλημα μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Στη συνέχεια και μετά από περίσκεψη είπε ότι θα χρειαστεί ένα μήνα. Εντέλει, προεκλογικώς, κατέληξε ότι θα ακούσει τι θα του πουν οι ειδικοί. Νομίζω τα σχόλια περιττεύουν.

Τελευταίως δε, διακεκριμένα και ιδιαιτέρως φιλικά στη ΝΔ μέσα ενημέρωσης στοχοποιούν αξιωματικούς της Αστυνομίας, πιστεύοντας ότι έτσι φτιάχνουν το κατάλληλο κλίμα προγραφών. Είναι η ίδια ΝΔ και ειδικά ο Πρόεδρός της Κ. Μητσοτάκης που μέχρι πριν από λίγους μήνες έδιδε προσωπικά συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της. Τι άλλαξε άραγε για τον κ. Μητσοτάκη εκτός από την υποψία ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός;

Και φυσικά, η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει να αναφερθεί σε στοιχεία και καταφεύγει στη ψευδολογία και τον εκφοβισμό. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς παγκοσμίως κι αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς, παρά την προσπάθεια της ΝΔ να τη δυσφημήσει. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το ανακοινώνουν διεθνείς οργανισμοί, όπως πρόσφατα η έκθεση της IPK International και της ITB, World travel Monitor που κατατάσσει την Ελλάδα στις 20 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για να ταξιδέψει κάποιος. Όλα τα άλλα είναι δημιουργία εντυπώσεων, προπαγανδιστικό αφήγημα, επικοινωνιακός αντισύριζα βομβαρδισμός.

Με τους πολίτες έχουμε αναπτύξει μία πολύχρονη σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

-Το κλίμα που εισπράττετε από την περιφέρειά σας, την Άρτα, ενόψει 7ης Ιουλίου, ποιο είναι;

Στην Άρτα έχουμε πετύχει σημαντικά πράγματα. Ό,τι υποσχεθήκαμε το υλοποιήσαμε. Η Γεωπονική Σχολή, το άνοιγμα του Ξενία, η Οριοθέτηση της Κοίτης του Αράχθου, οι οδικοί άξονες και γενικά οι υποδομές που άνοιξαν το δρόμο στην ανάπτυξη είναι μερικά από τα έργα που κάναμε πράξη. Στο ολιγόμηνο ξέφωτο, που απαλλαγμένοι από την επιτροπεία, μπορέσαμε να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική, βάλαμε τη δική μας φιλολαϊκή σφραγίδα. Συνεργαστήκαμε με τους δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα και πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και το καλλίτερο αποτέλεσμα.

Όλα αυτά τα αναγνωρίζουν οι Αρτινοί και οι Αρτινές και έδωσαν στις ευρωεκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά και θα τη δώσουν και στις εθνικές εκλογές.

-Τέλος, αν είχατε απέναντί σας έναν πολίτη αυτή τη στιγμή, τι θα του λέγατε για να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εσάς προσωπικά;

Είμαι από τους πολιτικούς που έχω επαφή με τους πολίτες, ακούω και μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια. Έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας μια πολύχρονη σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Ό,τι καταφέραμε, το καταφέραμε μαζί. Και καταφέραμε πολλά. Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια. Βγάλαμε την Άρτα από την απομόνωση και την εγκατάλειψη. Ανοίξαμε το δρόμο της προοπτικής και της ανάπτυξης. Οφείλουμε να συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον σίγουρο δρόμο και να μη γυρίσουμε πίσω, στο δρόμο της χρεοκοπίας και της ανασφάλειας.

Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστούμε θερμά.