Κασουλίδης: "Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, κανένα θέμα ρωσικών βάσεων στο έδαφος της Κύπρου"

«Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, κανένα θέμα ρωσικών αεροπορικών ή ναυτικών βάσεων στο έδαφος της Κύπρου και η ρωσική πλευρά δεν έχει υποβάλει καν τέτοιο αίτημα» δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τη Δευτέρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε πως «αυτό στο οποίο αναφερόταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξη, ήταν η ανανέωση μίας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που συνίσταται στη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος πουλήθηκε στην Κύπρο πριν από χρόνια, καθώς και στην αγορά ανταλλακτικών σύμφωνα με υπάρχοντα συμβόλαια» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Όσον αφορά την προσφορά διευκολύνσεων, εξήγησε ότι «αυτές είναι καθαρά μη στρατιωτικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή εφόσον προκύψει ανάγκη».

Η ρωσική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta υποστήριξε σε δημοσίευμά της ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να παραχωρήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία και η σχετική πρόταση θα γίνει κατά την επίσημη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου.