«Σύννεφα» στο Αιγαίο - Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τους Τούρκους

Tον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά µε τις κινήσεις της Τουρκίας, έκρουσαν τα τελευταία 24ωρα  Έλληνες πολιτικοί, προερχόµενοι από διαφορετικούς χώρους, συνιστώντας αυξηµένη προσοχή όχι µόνο στην απερχόµενη, αλλά και στην όποια επερχόµενη ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας ενηµερώνοντας συµµάχους και εταίρους.

Την ίδια ώρα, Αµερικανοί αξιωµατούχοι καλούσαν την Τουρκία να τερµατίσει κάθε πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως γράφει το ethnos.gr. στον κίνδυνο ενός ατυχήµατος στο Αιγαίο, λόγω της έντασης που σωρεύεται από την πλευρά της Τουρκίας, µιας Τουρκίας που όχι µόνο δεν ρίχνει τους τόνους, όπως της ζητά η διεθνής κοινότητα, αλλά, αντιθέτως, τους ανεβάζει, έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστηµα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, υπογραµµίζοντας αµφότεροι την ετοιµότητα αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώµατα σε πλήρη εναρµόνιση µε το Διεθνές Δίκαιο, πράγµα που κάνει άλλωστε µε κάθε ευκαιρία και ο πρόεδρος της Δηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανοιχτή γραµµή µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, παρακολουθεί στενά κάθε τουρκική κίνηση, ενηµερώνοντας συµµάχους και εταίρους.

Ο Κώστας Σημίτης

Με άρθρο του στην «Καθηµερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέων Ιµίων, υπογραµµίζοντας ότι οι συνθήκες σήµερα είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες, λόγω των ενεργειακών κοιτασµάτων που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία µπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέµατα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» σηµειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τον οποίο η Αγκυρα ίσως επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί την «έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Αλλά και από την πλευρά της Νέας Δηµοκρατίας η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, µιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ µόλις µία ηµέρα πριν από τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, χαρακτήρισε «πρωτοφανείς» τις τουρκικές προκλήσεις, έκανε λόγο για «πρόβληµα που µεγεθύνεται», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο νέας ανεπιθύµητης ελληνοτουρκικής κρίσης.

«Οσο σωρεύεται η ένταση τόσο υπάρχουν πιθανότητες να κλιµακωθεί και να έχουµε επεισόδιο. ∆ηλώνουµε έντονα την ανησυχία µας» υπογράµµισε στο ίδιο πνεύµα στον ΣΚΑΪ και ο τοµεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δηµοκρατίας, Γιώργος Κουµουτσάκος.

Οι ΗΠΑ

Μιλώντας εξ ονόµατος των συµµάχων, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλµερ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες έχουν κατ’ επανάληψη, κατ’ ιδίαν και αλλά και δηµοσίως, καλέσει την Τουρκία να τερµατίσει τις «προκλητικές» της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι η επιλογή της Αγκυρας να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά του νησιού. Η τουρκική ηγεσία εµφανίζεται, ωστόσο, αποφασισµένη, παρά τις αµερικανικές δηλώσεις, να στείλει τον Ιούλιο και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανεβάζει την ένταση ο Τούρκος πρόεδρος

Ετοιµη να βγάλει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το καλούµενο «Yavuz», εµφανίζεται η τουρκική ηγεσία, µε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαµηνύει ότι το σκάφος θα συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες. Μιλώντας την περασµένη Παρασκευή σε δηµοσιογράφους, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε αποφασισµένος να υπερασπιστεί «µέχρι τέλους» τα «δικαιώµατα» των Τουρκοκυπρίων στις δικές τους «αποκλειστικές οικονοµικές ζώνες».

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαµηνύσει ότι η Aγκυρα πρόκειται να ξεκινήσει άµεσα γεωτρήσεις σε περιοχές τις οποίες το ψευδοκράτος έχει «παραχωρήσει» για έρευνες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO ήδη από το 2011.

Επικαλούµενη πληροφορίες, η εφηµερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου υποστηρίζει οι επερχόµενες τουρκικές γεωτρητικές έρευνες αναµένεται να επιχειρηθούν τον ερχόµενο Ιούλιο στον Κόλπο της κατεχόµενης Καρπασίας, στα βορειοανατολικά δηλαδή της Κύπρου, σε σηµεία από τα οποία έχει, άλλωστε, ήδη περάσει, πραγµατοποιώντας σεισµογραφικές έρευνες το τουρκικό «Barbaros». Σύµφωνα µε τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η Τουρκία δεν αποκλείεται µεταγενέστερα, προς τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου, να στείλει ένα από τα δύο γεωτρύπανά της κοντά στο Καστελόριζο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση.