Το... πραξικόπημα της 7ης Ιουλίου - Οι πραγματικοί λόγοι που η κυβέρνηση μετέθεσε τις εκλογές κατά μία εβδομάδα

Να ελέγξει και να επιβάλλει ηγεσία της αρεσκείας του στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που μετέθεσε για μία εβδομάδα αργότερα τις εκλογές, ώστε να προλάβει να διορίσει Εισαγγελέα και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου των οποίων η θητεία  λήγει στις 30 Ιουνίου.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως, προκειμένου να διατηρηθεί το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο και εγκρίνει τους διορισμούς ανώτατων δικαστικών και να μην οριστεί υπηρεσιακό, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να μην παραιτηθεί, αλλά να ζητήσει εκλογές για σοβαρό εθνικό ζήτημα.

«Σε ισχύ όλες οι αρμοδιότητες»

Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιλέξει η κυβέρνηση ηγεσία στη δικαιοσύνη, απάντησε «ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνονταν οι εκλογές 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει 10 Ιουνίου στον ΠτΔ (σ.σ. μια εβδομάδα μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όχι την ακριβώς επομένη, 3 Ιουνίου) και οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως είπε,. στις 7 Ιουλίου, με το πρόσχημα της μη διατάραξης των πανελληνίων εξετάσεων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι μία ακόμη  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τη Βουλή για μία εβδομάδα, προκειμένου να περάσει προεκλογικά ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής

Τι είχε πει

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όλες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου. «Αμέσως μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές διεξάγονται το νωρίτερο σε 21-22 ημέρες και το αργότερο σε 30 ημέρες από την προκήρυξή τους, η μόνη ημερομηνία που έμενε στην ατζέντα για προσφυγή στις κάλπες ήταν η 30ή Ιουνίου, ακόμα και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδώσει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής δύο-τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, για να μην παραβιαστεί το 30ήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα και παράλληλα να διεξαχθούν οι εκλογές στις 7 Ιουλίου, θα πρέπει είτε ο Αλέξης Τσίπρας να αναβάλει για λίγες ημέρες την επίσκεψή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας -η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου- είτε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος να καθυστερήσει για περίπου μία εβδομάδα την έκδοση του σχετικού διατάγματος.

Τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει τελικά αυτή την πραξικοπηματική ενέργεια, το βάρος θα κληθεί να σηκώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Ωστόσο, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει το Διάταγμα ως την 30η Ιουνίου ημέρα που έληγε η θητεία Κουτζαμάνη.

Αν τώρα  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το σχετικό Διάταγμα, η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή.

Η ΝΔ προειδοποιεί

Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά έντονα στις σχετικές πληροφορίες, από την επομένη κιόλας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Απόψε, σε νέα ανακοίνωσή της, η ΝΔ προειδοποιεί αυστηρά τον Αλέξη Τσίπρα και την «υπό προθεσμία» κυβέρνηση, να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, πολύ περισσότερο σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/praxikopima-sti-dikaiosyni-diorizoyn-nea-igesia-pagoy