«Πόρτα» στην Παναγοπούλου από τους Αθάνατους

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απορρίπτει την υποψηφιότητα της συμβούλου του Πρωθυπουργού Κατερίνας Παναγοπούλου, για να καταλάβει την θέση του έλληνα Αθάνατου Λάμπη Νικολάου ο οποίος αποχώρησε μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, με την οποία του ζητούσε να καταλάβει την χηρεύουσα θέση η Κατερίνα Παναγοπούλου . Μάλιστα φαίνεται πως έχει προηγηθεί και δεύτερη επιστολή προς τον κ. Μπάχ, με το ίδιο αίτημα, από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να «καπαρώσει» τη θέση της «Αθανάτου» για την κ. Παναγοπούλου δεν φαίνεται να περπατάει. Ο κ. Μπαχ- σύμφωνα με το ρεπορτάζ- πέταξε την επιστολή Τσίπρα στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς ο ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ θεώρησε την πρωθυπουργική επιστολή, ως απόπειρα πολιτικής παρέμβασης στο διεθνές ολυμπιακό κίνημα. Και αυτό γιατί η ΔΟΕ δεν έχει δεχθεί ποτέ στους κόλπους της ως «Αθάνατο», κάποιον που δεν υπήρξε μέλος της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας από την οποία προέρχεται. Και μάλιστα ύστερα από κυβερνητική εισήγηση.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας τα ΝΕΑ γίνεται από την στήλη «Στίγμα» του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου

Γράφει στο Στίγμα ο Γιώργος Παπαχρήστος:

«Η προσβλητική συμπεριφορά του προέδρου της ΔΟΕ απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα «για τα μάτια της κυρίας Παναγοπούλου», προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιστολή του κ. Τσίπρα του επιδόθηκε, υπό μορφήν επίσημου διαβήματος, από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Το όλο σκηνικό εκτυλίχθηκε στην Κορέα, κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, τον περσινό Φεβρουάριο. Η κ. Κονιόρδου, η οποία συνόδευε την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή υπό την ιδιότητά της, τής υπουργού Πολιτισμού, προσκόμισε και επέδωσε ιδιοχείρως στον κ. Μπαχ επιστολή του κ. Τσίπρα με την οποία πρότεινε στον κ. Μπαχ, στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΔΟΕ να εισηγηθεί και να γίνει αποδεκτή η κ. Παναγοπούλου, ως εθνικό μέλος της ΔΟΕ.

Ο κ. Μπαχ δεν έφερε ποτέ αυτή την πρόταση προς συζήτηση στην ολομέλεια της ΔΟΕ, παρά το γεγονός ότι το αιτήθηκε ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Εχοντας παρέλθει 15 μήνες έκτοτε, μοιάζει δύσκολο έως και απίθανο να εισαγάγει την «επιθυμία» του κ. Τσίπρα να ανταμείψει την κ. Παναγοπούλου για το κότερο και τις γενικότερες υπηρεσίες της σε μια προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας της ΔΟΕ. Η στάση αυτή του προέδρου της ΔΟΕ, όπως προαναφέρθηκε, εξηγείται από το γεγονός ότι η πρωθυπουργική πρόταση εκτιμήθηκε ως ευθεία πολιτική παρέμβαση στο ελληνικό ολυμπιακό κίνημα, απόπειρα παράκαμψής του, και βεβαίως πολιτική παρέμβαση και στη ΔΟΕ…

Και άλλη άρνηση
Ευκαιρίας δοθείσης, οφείλω να υπενθυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί κάτι ανάλογο. Είχε προηγηθεί επιστολή του Στ. Κοντονή, υπό την ιδιότητά του, του υφυπουργού Αθλητισμού (στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος με επιστολή του στη ΔΟΕ, εισηγείτο την κατάληψη της χηρεύουσας «ελληνικής» θέσης στη ΔΟΕ, από τον κ. Σπ. Καπράλο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν άλλες τρεις υποψηφιότητες για τη θέση, των κ. Ισ. Κούβελου, Π. Συναδινού και Στ. Αγγελούδη, με ισχυρότερη εκείνη του κ. Κούβελου.

Η ΔΟΕ απέρριψε την εισήγηση ως πολιτική παρέμβαση, δεν έχρισε τον κ. Καπράλο μέλος της, και έκτοτε η θέση παραμένει κενή. Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ο κ. Κούβελος με δική του επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ, τον ενημέρωνε ότι είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί υπέρ του κ. Καπράλου από τη διεκδίκηση της θέσης, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Πλην όμως, ούτε αυτό έκαμψε την άρνηση της ΔΟΕ