Σε προγραμματικές δηλώσεις δύο επιπέδων, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, προσανατολίζεται ο Α. Τσίπρας
Εντούτοις, πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν ορισμένες «νότες» αισιοδοξίας οι οποίες προέρχονται από τις ιδιαίτερα «σκληρές» ώρες που ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης πέρασε την περασμένη Πέμπτη στο Euro Working Group όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με ιδιαίτερα εχθρική στάση κυρίως από τους εκπροσώπους της Γερμανίας και των συμμάχων της στην Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το γεγονός ότι ο κ. Χουλιαράκης παρουσίασε ορισμένα στοιχεία -«αριθμούς» στους συνομιλητές του τα οποία έδωσαν μια πρώτη ιδέα για το πλαίσιο του σχεδίου που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκάλεσε θετικά σχόλια και αντιδράσεις με αποτέλεσμα στη βάση των παρατηρήσεων αυτών να γίνεται τώρα προσπάθεια να προσαρμοστούν οι προγραμματικές δηλώσεις.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στην ύπαρξη του «προγράμματος-γέφυρα», παρά το ότι η πρόταση αυτή μέχρι στιγμής φαίνεται να χτυπά σε τοίχο, εκτιμώντας ότι παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο επίπεδο των «αριθμών», όπως φάνηκε στο Euro Working Group, τα πράγματα δεν είναι τόσο αδιάλλακτα όσο ακούγονται. Εντούτοις, η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν οι δύο προτάσεις που έχει καταθέσει η Αθήνα προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της κατά τη διάρκεια αυτού του «προγράμματος – γέφυρα», δηλαδή να της χορηγηθεί το ποσό των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο ούτως ή άλλως της αναλογεί, και να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν απορριφθεί. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θέλει τις δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος που απομένουν και υποστηρίζει ότι εφόσον δεν τις θέλει, δεν μπορεί κανείς να της προσάπτει ότι από την μία απορρίπτει το πρόγραμμα αλλά από την άλλη θέλει την χρηματοδότηση που απορρέει από αυτό.
Εντός του βραχυπρόθεσμου επιπέδου θα ενταχθούν στόχοι άμεσης ανακούφισης των πλέον πληγέντων ομάδων του πληθυσμού οι οποίοι όμως εκτιμάται ότι δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος ενώ σε βάθος χρόνου μετατίθενται άλλοι στόχοι της ίδιας κατηγορίας οι οποίοι θα ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίνουν ότι το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει την άμεση εφαρμογή μέτρων όπως η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η παροχή δωρεάν ρεύματος και επιδότησης ενοικίου για όσους πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια, η ρύθμιση δανείων για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δόσεων οφειλών στην Εφορία επίσης για όσους πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια, η επαναφορά της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ σύνταξη και της σύνταξης των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί με βεβαιότητα ποιο θα είναι αυτό το όριο, που φέρεται να κυμαίνεται στα 400.000 ευρώ. Επίσης, εκτιμάται ότι θα τεθεί και το ζήτημα της επαναπρόσληψης συγκεκριμένου αριθμού απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, με παράλληλη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που ήταν να προσληφθούν εντός 2015.
Όπως και να έχει, το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου και των αλλεπάλληλων επαφών που είχε, φέρεται να διεμήνυσε στους πάντες ότι θέλει όλες οι τοποθετήσεις που θα γίνουν από τους Υπουργούς να είναι άκρως κοστολογημένες και αν έχουν εμπεριέχουν δημοσιονομικό κόστος να αναφέρεται ταυτόχρονα και η κάλυψή του με κάποιον τρόπο, προκρίνοντας τις περικοπές στα έξοδα του κάθε υπουργείου. Στο πνεύμα αυτό, εκτιμάται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ενταχθούν στο μακροπρόθεσμο επίπεδο των προγραμματικών προκειμένου να μελετηθεί ενδελεχώς και το κόστος τους αλλά και το πώς αυτό θα καλυφθούν προκειμένου να μην δοθούν αφορμές για περαιτέρω ενστάσεις από τους εταίρους.
Στο μακροπρόθεσμο πλαίσιο των προγραμματικών, κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίζουν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, στις αγορές, τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, τα θεμέλια των οποίων όμως τίθενται άμεσα εντός του βραχυπρόθεσμου πλαισίου, προκειμένου να δοθεί και στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για μέτρα που συγκλίνουν με αυτά που προωθούν και οι συνομιλητές της Αθήνας.