Οι γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη και η πρόταση στον Ανδρέα να «καθαρίσουν» με τον Κουρή

Την κατηγορηματική άρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου συνάντησε η πρόταση εναντίον της ζωής του Γιώργου Κουρή, ιδιοκτήτη της Αυριανής, την περίοδο που ο τελευταίος δημοσίευε γυμνές φωτογραφίες της συζύγου του τότε Πρωθυπουργού, Δήμητρας Λιάνη.

Ένα ακόμη άγνωστο περιστατικό, αποκαλύπτει στο βιβλίο του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός  που είχε διατελέσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όπως γράφει, στελέχη του κόμματος, αλλά και άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών είπαν στον Παπανδρέου να «καθαρίσουν» με συνοπτικές διαδικασίες τον Κουρή.

Εκείνη την περίοδο, βλέποντας τις φωτογραφίες της συζύγου του σε καθημερινά πρωτοσέλιδα της Αυριανής του Γιώργου Κουρή, ο Ανδρέας Παπανδρέου «είχε καταρρακωθεί αλλά δεν παραπονιόταν», είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η μυστική σύσκεψη

Έγινε λοιπόν μια σύσκεψη μεταξύ του Παπανδρέου, μιας ομάδας βουλευτών και των μυστικών υπηρεσιών. Ένας εξ αυτών, που δεν κατονομάστηκε από τον Κρεμαστινό, του είπε:

«Άκουσε να δεις, πρόεδρε, μην συζητάμε πολλή ώρα. Θα κάνεις ό,τι κάνει ένας χωριάτης που θα του πάρουν τις φωτογραφίες της γυναίκας του στο καφενείο του χωριού του».

«Τι θα κάνει ο χωριάτης;» του απάντησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Θα πάρει ένα τσεκούρι και θα ανοίξει το κεφάλι αυτουνού στα δύο» του είπε.

Άρνηση

Μόλις άκουσε αυτή τη φράση, ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε βουβός. «Επικράτησε σιωπή. Σιγά σιγά έκλεισε η συνεδρίαση και φύγαν όλοι. Οπότε εγώ έφυγα με μαύρη σκέψη, λέω τι λένε εδώ πέρα; Αλλά τα γεγονότα πήγαν ομαλά και ένα Σάββατο, που τον έβλεπα συνήθως μόνο, του λέω: Πρόεδρε, τι είναι τώρα αυτές οι ιστορίες, τι θα γίνει; Και τότε ήταν κάθετος, μου λέει: Άκουσε να δεις, Δημήτρη, από τότε που ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να υιοθετεί τέτοιες σκέψεις παίρνει διαζύγιο με τη λέξη που λέγεται Δημοκρατία» περιέγραψε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Όταν μάλιστα πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποκάλυψε τα όσα είχαν γίνει σε εκείνη τη σύσκεψη στον ίδιο τον Γιώργο Κουρή. «Του είπα: τουλάχιστον μετά θάνατον να τον σεβαστείς γιατί πήρε μια απόφαση που αφορούσε τη ζωή σου».