Διάσωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, έστω και την τελευταία στιγμή, βλέπει ο Ν. Βούτσης

Το ενδεχόμενο διάσωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ έστω και την τελευταία στιγμή, επισήμανε με δήλωσή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετέ το, το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Σε ερώτηση μάλιστα, εάν αύριο το βράδυ θα αποδεχόταν τυχόν επιστολή παραίτησης του κυρίου  Παπαχριστόπουλου, ή εάν θα  τον αποτρέψει ξανά από το να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, απάντησε:

«Μιλάτε για μια βαριάντα (σ.σ. κίνηση στο σκάκι) που δεν έχει σχέση με την θεραπεία. Τα άλλα που σας είπα να σκεφτείτε. Τελευταία συμβουλή δόθηκε εκείνη την ημέρα, αύριο θα αποφασίσει μόνος του. Και την προηγούμενη φορά μόνος του αποφάσισε, απλά εγώ του έθεσα υπόψιν του όλα τα δεδομένα. Καλά έκανε και δεν παραιτήθηκε, είχα πει ότι υπάρχει το χρονικό διάστημα να θεραπευτούν τα πράγματα».

Με βάση τη δήλωση Βούτση φαίνεται πάντως ότι υπάρχουν τρεις τρόποι, προκειμένου να μην διαλυθούν αύριο οι ΑΝΕΛ: 

– Είτε ο Θ. Παπαχριστόπουλος να μην παραιτηθεί αλλά και να μην τον διαγράψει το πρωί. όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Καμμένος. Είτε ένας από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα.

– Ο Δημήτρης Καμμένος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γυρίσει, το ίδιο έχει δηλώσει και ο Γ. Λαζαρίδης. Άρα το βάρος πέφτει στον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατέβει για δήμαρχος στην Πάτρα. Κατά συνέπεια μία αυριανή παραίτηση του κ. Νικολόπουλου θα διευκόλυνε τα πράγματα, αφού ο βουλευτής που θα τον αντικαθιστούσε θα βρισκόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

– Να πιεστεί ο Τέρενς Κουίκ να παραδώσει την έδρα του και να αναλάβει η επόμενη επιλαχούσα των ΑΝΕΛ -και πιστή στον Καμμένο – Ελένη Σκλαβενίτη. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει με λιγότερους από 151 βουλευτές ως δεδηλωμένη πλειοψηφία, όπως την απέκτησε με την επιστολή των «6» ανεξάρτητων βουλευτών. Ως εκ τούτου δεν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Πάντως η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη αύριο το πρωί: Εφόσον ο κ. Καμμένος υλοποιήσει την σημερινή του απόφαση και διαγράψει πριν την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης τον κ. Παπαχριστόπουλο, θα πάψουν οι ΑΝΕΛ να υφίστανται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.