Η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αν δεν συνδεθεί με την παραγωγικότητα, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του, φροντίζοντας ωστόσο να περάσει το μήνυμά του στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όταν ρωτήθηκε για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ο Γίρκι Κατάινεν είπε, ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, ωστόσο η συμβουλή της Κομισιόν σε όλες τις χώρες είναι οι αυξήσεις να συνδέονται με την παραγωγικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι βιώσιμη η αύξηση των μισθών. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Από εκεί και πέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε την πλήρη και ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα και ότι «Η μεταρρύθμιση δεν είναι λιτότητα αλλά μια φυσιολογική διαδικασία».
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα κόκκινα δάνεια και στο ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ενώ στο θέμα της υπερφορολόγησης, παραδέχθηκε ότι είναι ένα από τα εμπόδια για την ανάπτυξη.
Από εκεί και πέρα, την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπέγραψε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού ορίζει ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2019:
– Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650 ευρώ τον μήνα.
– Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04 ευρώ την ημέρα.
– Ο υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών καταργούνται.
«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού κάνουμε πράξη την κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ειδικά των νέων, μέσω της κατάργησης της ρατσιστικής ηλικιακής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας.
«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από σχεδόν μία δεκαετία, ιδιαίτερα μετά τη δραματική μείωση που υπέστη το 2012 κατά 22% -και 32% για τους νέους- επιστρέφουμε στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα τους αφαίρεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση.