Με ύμνους στον Καμμένο η εναρκτήρια ομιλία Τσίπρα
Πολιτικούς ύμνους στον Πάνο Καμμένο επιφύλασσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα , κατά την έναρξη της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Και φυσικά σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η βασική επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού ταύτισε την υπερψήφιση της κυβέρνησης με πράξη «πατριωτικού συμφέροντος απέναντι στην ιστορία και την δημοκρατία ενώ στον πυρήνα της ομιλίας του ήταν όχι απλώς ο απολογισμός του έως τώρα κυβερνητικού έργου, αλλά και όσα – όπως είπε – πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.
«Όσα έχουμε μπροστά»
«Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Και ξέρω ότι αρκετοί από σας δεν θέλετε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν νιώθετε άνετα με αυτήν. Αλλά θα αναγκαστείτε να την υποστείτε», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:
«Έχουμε όμως μπροστά μας και άλλες μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Την ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία. Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την εκκλησία της Ελλάδος. Για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις πολιτείας εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις».
«Πράξαμε το εθνικά ωφέλιμο»
Σε ό,τι αφορά δε το σκοπιανό, σημείωσε:
«Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις. Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό».
Τα θερμά λόγια για τον Καμμένο
Με αφορμή το θέμα αυτό είναι που μίλησε με θερμότατα λόγια για τον έως χθες συγκυβερνήτη του:
«Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα από θέση αρχής και θέση συνείδησης. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του». Νωρίτερα είχε σημειώσει για την έως χθες συνεργασία του με τον Π.Καμμένο:
«Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Και αυτή τη συνεργασία, την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε».
Αντιθέτως, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση τόσο για τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό, όσο και για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζεται σε βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων:
«Δεν σέβομαι όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική.Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο».
«Έντιμη επιλογή»
Και αργότερα:
«Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτή τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρατήσανε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».
Περί αποστασιών
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους: «Μιλάτε όμως και για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κε Μητσοτάκη. Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν. Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές ; Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων».