Ψήφος Εμπιστοσύνης: Σε αναζήτηση των έξι που υπολείπονται - Πρόσωπα και πιθανότητες

Με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ.,  από την κυβέρνηση και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν ξεκινήσει και οι υπολογισμοί στο Μαξίμου, για το πως θα διασφαλιστεί η παραμονή στην εξουσία, όταν το βράδυ της Τετάρτης, θα διεξαχθεί στην Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία.

Αυτή την στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έχει 145 διασφαλισμένες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και χρειάζεται έξι ακόμη,  ώστε να φτάσσει το όριο των 151,  που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Στην κατηγορία εκείνων, που είναι διατεθειμένη, να δώσουν την θετική τους ψήφο, φέρεται να είναι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου.

Στην ίδια γραμμή με την κυρία {Παπακώστα θα βαδίσουν και τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις.

Ο έκτος που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανάμεσα στους Σπύρο Δανέλλη, Γιάννη Σαρίδη με τον πρώτο να είναι ο επικρατέστερος. Θυμίζουμε ότι τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή τόσο για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τι σηματοδοτεί η ψήφος εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.