Ζήτημα δεδηλωμένης θα εγείρει η Ν.Δ.

Καθιστώντας σαφές ότι απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν σημαίνει επ’ ουδενί ανέφελη συνέχιση του κυβερνητικού βίου, και ότι δεν νοείται ο πρωθυπουργός να μη ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, η Νέα Δημοκρατία φωτογραφίζει νέα πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης.

Η Πειραιώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής επαναφέρει το ζήτημα της δεδηλωμένης και της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που αναπόφευκτα δρομολογεί η εκκίνηση της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη σκοπιανή Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε στα χρονικά της μεταπολίτευσης έχει υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση»

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή αμέσως μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία, επιμένοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση. «Δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη (ρ/σ 247), ενώ απαντώντας στη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου περί κυβέρνησης ανοχής, σχολίασε ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Θα επιμείνει στις πιέσεις

Καθίσταται σαφές ότι η Ν.Δ. θα αναδείξει σε κάθε περίπτωση το ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, ακόμη και αν η συμφωνία ψηφιστεί με 151 βουλευτές, καθώς η Πειραιώς επιμένει ότι ο πρωθυπουργός έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εντολή σχηματισμού της συγκεκριμένης δικομματικής κυβέρνησης και όχι εν λευκώ. Με απλά λόγια, θα επιμείνει να πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Θεωρείται βέβαιο

Την ίδια ώρα, η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι η Ν.Δ. έχει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα στο τραπέζι και ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτήν ούτε στην επόμενη Βουλή. Παρότι η Πειραιώς δεν προεξοφλεί τον χρόνο της κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει εκ νέου το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο έναντι της κυβέρνησης, όπως έκανε και τον περασμένο Ιούνιο, λίγα 24ωρα πριν υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καταδείξει ότι χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της για να την εμποδίσει.

Ίδια στάση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη στάση της Ν.Δ. κατά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θέμα το οποίο φαίνεται να «σηκώνει» η κυβέρνηση και να αναδεικνύει σε χωριστό ζήτημα –και σε διαφορετική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει την ψήφιση της συμφωνίας, χωρίς να καθίσταται σαφές με πόση χρονική απόσταση– πιστεύοντας ότι μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρείται εντελώς απίθανο η Πειραιώς να ακολουθήσει διαφορετική στάση από το «όχι» που έχει πει σε όλους τους τόνους έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό διότι το πρωτόκολλο απορρέει από τη συμφωνία και είναι αλληλένδετο με αυτήν.

Έντυπη