Όπως γράφει η Hurriyet ο Τσαβούσογλου, τόνισε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στο παρόν καθεστώς αυτών των νησίδων του Αιγαίου μετά την κρίση των Ιμίων το 1995. Συνεπώς, υπάρχει ένα πεδίο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και δεν είναι σωστό, να κατηγορείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Εκείνη την περίοδο και μετά την κρίση, ο Ισμαήλ Τζεμ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα ζητήματα είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Εάν τώρα προσπαθείτε να «στριμώξετε» στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας. Αυτός που δεν πρέπει να ζημιωθεί ή να ζημιωθεί στο ελάχιστο είναι το Κόμμα. Τόσο το Γενικό Επιτελείο μας, όσο και το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Και κατέληξε: «Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Αν η βουλή επιθυμεί να ενημερωθεί σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί μετά χαράς».
Από το newsroom του economico.gr