Και μετά τον Μπουτάρη τι; Οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για την Θεσσαλονίκη

Έπειτα «από 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ πως έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου», χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσω να προσφέρω στην πόλη από άλλες θέσεις». Με αυτή τη φράση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης  ανακοίνωσε χθες πως δεν θα είναι εκ νέου διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου.

Ο κ. Μπουτάρης αρχικά ενημέρωσε για τις προθέσεις του τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες και ακολούθως συγκάλεσε σύσκεψη της δημοτικής του ομάδας «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» προκειμένου να κάνει όλα τα μέλη κοινωνούς της απόφασης.

Παράλληλα, σε έναν μίνι απολογισμό των θητειών του, ανέφερε πως «ανοίξαμε τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο» φυτεύοντας «τον σπόρο της εξωστρέφειας».

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην επόμενη μέρα και στις υποψηφιότητες, καθώς ο κ. Μπουτάρης αποτελούσε την κοινή επιλογή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ.

Το «πρόβλημα Κεντροαριστερά»

Από πλευράς Κουμουνδούρου, η απόσυρση δεν λαμβάνεται ως θετική εξέλιξη, καθώς «καίει» –μέχρις αποδείξεως του εναντίον– το άνοιγμα σε ευρύτερα κοινά και την υλοποίηση του σχεδίου «Κεντροαριστερά». Η κ. Νοτοπούλου, που ακούγεται ως μία πιθανή επιλογή από το κυβερνών κόμμα, είναι μεν νέο πρόσωπο, αλλά αποτελεί σαφώς κομματική επιλογή, που «περιορίζει» τη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ

Από την άλλη, η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε να δει την Εύα Καϊλή να διεκδικεί τον δήμο και τούτο για δύο λόγους: Αφενός «αδειάζει» μία θέση στην Ευρωβουλή, καθώς η κ. Γεννηματά είναι δεδομένο πως επιθυμεί την αλλαγή φρουράς στις Βρυξέλλες, αφετέρου εικάζεται πως η κ. Καϊλή θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις να κόψει πρώτη το νήμα και μαζί της το ΚΙΝΑΛ να πιστωθεί μία μεγάλη νίκη. Προς το παρόν η ευρωβουλευτής τηρεί στάση αναμονής, λέγοντας πως προτεραιότητά της αποτελεί να είναι ξανά στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ακόμη σε αναζήτηση η ΝΔ

Τέλος, όσον αφορά τη Ν.Δ., η απόσυρση Μπουτάρη δεν αλλάζει κάτι απευθείας στα πλάνα της, αφού είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να τον στηρίξει, επηρεάζεται ωστόσο εξ αντανακλάσεως από την αλλαγή δεδομένων. Το βέβαιο είναι πως η Πειραιώς συνεχίζει να αναζητεί «πρόσωπο νίκης». Αυτό μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καταστεί εφικτό, με το πρόβλημα να μεγενθύνεται από τα πολλά στελέχη με γαλάζιο στίγμα που έχουν εκφράσει την πρόθεση να διεκδικήσουν τον δήμο.