Ενώ στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για την στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που κρατούν ίσες αποστάσεις στη νέα κρίση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, η γειτονική χώρα, ανεβάζει συνεχώς την «πολεμική» ρητορική της.
Νέο επεισόδιο, στην αντιπαράθεση, είναι η παρουσίαση από τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενός χάρτη, όπου εντάσσουν και την περιοχή νότια της Κρήτης στις διεκδικήσεις τους, όσον αφορά την έρευνα των υδρογονανθράκων.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος ως τώρα η Τουρκία είχε παρουσιάσει χάρτες οι οποίοι έφταναν μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης. Αυτή τη φορά μπαίνει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη που κρατάει ο Χουλουσί Ακάρ και μια σφήνα στην περιοχή νότια της Κρήτης.
Στην περιοχή αυτή η Ελλάδα έχει ήδη “χωρίσει οικόπεδα” για τη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Μετά την υπενθύμιση του casus belli για τα 12 μίλια, ύστερα από τις απειλές για θερμό επεισόδιο με τη φρεγάτα που παρακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τις προκλήσεις με τις κινήσεις και τα σχέδια για γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα παρουσιάζει και διεκδικήσεις σε μια περιοχή που ως τώρα δεν είχε… γκριζάρει.
Ζητά αποστρατικοποιηση νησιών
Την ίδα στιγμή,ο Ακάρ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ αναφορικά με τις νέες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, αφού δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα επεσήμανε ότι με βάση της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν κάποια νησιά που έχουν κριθεί αποστρατικοποιημένα και δεν μπορεί η Ελλάδα να βάλει εκεί βάσεις.
«Υπάρχουν νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιμένα. Το ζήτημα το δικό μας είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών τα οποία πρέπει να μην έχουν στρατό. Το παρακολουθούμε και του δίνουμε σημασία. Αναμένουμε τον σεβασμό στις συνθήκες, να μην υπάρχουν προκλήσεις και προβοκάτσιες και να υπάρχει σεβασμός στις αρχές καλής γειτονίας« δήλωσε.