Μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αποφασισμένος να αναζητά τους 8 βουλευτές που χρειάζεται ώστε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές και κατα συνέπεια την Συμφωνία των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ.
Ολα όμως κρίνονται σήμερα, με την ψηφοφορία -εκτός απροόπτου- για το θέμα, στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας συνεχίζει να αναζητά τους «πρόθυμους» από την αντιπολίτευση, που θα προσχωρήσουν στο δικό του «στρατόπεδο.
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς η μεν Αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το VMRO «ορκίζεται» πως κανένας βουλευτής δεν πρόκειται να αποσκιρτήσει ενώ από την άλλη διατυπώνεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ των Σκοπίων τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι βουλευτές είναι έτοιμοι για το μεγάλο «ναι» για τις Συνταγματικές αλλαγές.
Στο παρά πέντε της ψηφοφορίας πάντως και ενώ οι πιέσεις από τη Δύση συνεχίζονται, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι φέρεται να κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση σε δύο τουλάχιστον βουλευτές του VMRO προκειμένου να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.
Ανυποχώρητο το VMRO
Αν τηρηθεί η κομματική γραμμή που έχει επιβληθεί στο VMRO , τότε ο Ζάεφ δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO–DPMNE, οι βουλευτές του κόμματος, στην τελευταία συντονιστική συνάντηση που είχαν , επιβεβαίωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του συντάγματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του VMRO–DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές του κόμματος θα μείνουν συνεπείς σε αυτή την απόφαση.
Αισιοδοξία σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ
Μπορεί, τουλάχιστον στο προσκήνιο, να μην «βγαίνουν τα κουκιά» για τον Ζάεφ, (σ.σ υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 72 βουλευτές) ωστόσο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία για την ψηφοφορία.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αρθογράφος μία εκ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Σάσο Ορντάνοφσκι μιλά για αλλαγή κλίματος στις τάξεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση – όπως λέει – του Πρωθυπουργού Ζάεφ για «συμφιλίωση» σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO–DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα αυτά.
Απογοήτευση από το ΕΛΚ
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατέστησε σαφές στον αντιπρόεδρος του VMRO Αλεξάνταρ Νικόλοσκι ότι υπάρχει απογοήτευση για τη στάση του κόμματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως η άποψη περί νέας καλύτερης συμφωνίας είναι φρούδες ελπίδες. «Του είπαμε ξεκάθαρα ότι η άποψη ότι το VMRO πως θα κάνουν καλύτερη τη Συμφωνία είναι μη ρεαλιστική.