Τσίπρας: ...και να μιλάμε όταν πρέπει. (Τ'ακούς Πάνο Καμμένε;)

«Να μιλάμε λιγότερο και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Και να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε κι όχι όταν δεν πρέπει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια δήλωση που θεωρείται έμμεση αναφορά προς τον Πάνο Καμμένο, χωρίς ωστόσο να κάνει άμεση αναφορά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως δεν θα υπάρχουν πια μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα στον προϋπολογισμό του του 2019. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα διαψευστούν όσοι κινδυνολογούν για περικοπές στις συντάξεις υποστηρίζοντας ότι «οι εταίροι μας, μας ακούνε πια γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εκπληκτικά θετική πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. «Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, προαναγγέλλοντας παράλληλα τη διεξαγωγή εκλογών το 2019.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα στους γείτονες πως αν την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει.

Σύντομα στη Βουλή τα μέτρα της ΔΕΘ

Η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από το βήμα της 83ης ΔΕΘ. Ταυτόχρονα τόνισε πως η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή «θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους».

«Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο… Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του «τέταρτου μνημονίου» που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα» είπε χαρακτηριστικά

«Κανένα μέτρο, μόνο αντίμετρα»

Στη συνέχεια τόνισε ότι το πιο ενδιαφέρον θα είναι όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, διότι τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας, προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», τόνισε.

Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «καλό είναι όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο, όταν πρέπει να μιλήσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε ένα μήνυμα που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «καρφί» για τον κυβερνητικό εταίρο του.