Στρατούλης: Νέος νόμος για τις επικουρικές - Δεν καταργείται το ΕΚΑΣ

Νέο νόμο για τις επικουρικές συντάξεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. Μιλώντας στο Mega o κ. Στρατούλης δήλωσε ότι μέχρι να ανοίξει η Βουλή θα ισχύουν οι προηγούμενες διατάξεις και υποστήριξε ότι το πακέτο για το νέο ασφαλιστικό είναι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα από πού θα βρεθούν οι πόροι, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε έσοδα από επανεκκίνηση της οικονομίας και τη χρηματοδότηση ασφαλιστικού με τους αναγκαίους δημόσιους πόρους. Για εμάς προτεραιότητα είναι να επαναθεμελιώσουμε την κοινωνική ασφάλιση ώστε να ξαναποκτήσει το δημόσιο κοινωνικό, καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της. Αυτός είναι ο στόχος και θα εφαρμόσουμε μέτρα και πολιτικές για να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στις ενοποιήσεις ταμείων ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι θα γίνει επανεξέταση και θα προχωρήσουν όπου χρειαστεί, καθώς θα προηγηθεί πρώτα ένας βαθύς εποικοδομητικός διάλογος με ασφαλισμένους και συνδικάτα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει «σύγκλιση προς τα κάτω όπως πήγαιναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις».

Για τη 13η σύνταξη επισήμανε ότι «θα εφαρμόσουμε τη ρητή προεκλογική δέσμευσή μας» ενώ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο κ. Στρατούλης κατέστησε σαφές ότι θα ισχύσει η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά τόσο του κατώτατου μισθού, όσο και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι δεν θα γίνει σταδιακά αλλά ως μέρος ενός συνολικού πακέτου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «με διάφορες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για οφειλές τους αλλά και με διάφορα φορολογικά μέτρα και μέτρα στήριξης από τις τράπεζες».

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ, ούτε θα μειωθούν οι δικαιούχοι του. «Δεν θα ισχύει τίποτα από όσα είχε συμφωνήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης μέσω του e-mail με την τρόικα», τόνισε με νόημα.