Σταθερά προκλητικός ο Ζάεφ: «Έχουμε ένα μακεδονικό κράτος, μια μακεδονική γλώσσα, έναν μακεδονικό λαό»
Πενς και Μακρόν «επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν “μακεδονικό” λαό και μια “μακεδονική γλώσσα” που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός των Σκοπίων
Στα «κέρδη» των Σκοπίων από τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, αλλά και το μήνυμα στήριξης του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Όπως τονίζει στην ανάρτησή του, τόσο ο Μάικ Πενς όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν «επιβεβαιώσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν “μακεδονικό” λαό και μια “μακεδονική γλώσσα” που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο».
Στο μήνυμά του, ωστόσο, απευθύνει άλλη μια φορά πρόσκληση για συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου «για ψήφους υπέρ της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».
«Μη μείνετε στο σπίτι σας. Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε και γράφουμε ιστορία» προσθέτει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.
«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση». Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.