Τσίπρας: «Η Τρόικα δεν έχει δημοκρατική και θεσμική νομιμοποίηση»

«Αναγκαία εξέλιξη» χαρακτήρισε από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την αντικατάσταση της τρόικας.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτός ο μηχανισμός «δεν έχει τη δημοκρατική και θεσμική νομιμοποίηση» και επανέλαβε ότι σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη από «ανάσες», εκφράζοντας την πεποίθησή του πως αν επιβεβαιωθεί ότι δρομολογείται η αντικατάσταση της Τρόικας, «θα είναι μια καλή αρχή για όλη την Ευρώπη».

Στη συνέχεια  ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις για την ανάπτυξη, ζήτησε να μείνουν στο παρελθόν τα τρομολαγνικά σενάρια και υπογράμμισε πως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην ΕΕ, αλλά πως χωρίς αυτές «η ΕΕ είναι ακρωτηριασμένη».

Αναφερόμενος στο αν θα προχωρήσει η Ελλάδα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, τόνισε ότι «τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι προσεκτικά» και σημείωσε πως «δεν θα είναι βήματα στον αέρα χωρίς να έχουν μελετήσει τι θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές» καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «όταν θες να κάνεις μία τομή πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή. Ριζοσπαστικό, είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απεύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας προς ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους «για να εξασφαλίσουμε ειρήνη και προκοπή για αυτόν τον πονεμένο τόπο». Κατά την διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Τσίπρας είπε πως επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός να γίνει στην Κύπρο γιατί «μας δένει η ιστορία, αλλά και ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό, με πολύ σημαντικές δυνατότητες. Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας. Ο Πρωθυπουργός  κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την αρχή της καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός”» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η επίσκεψη αποδεικνύει το γνωστό ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό Ελληνισμό, και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση σε λύση που θα είναι βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των προσκλήσεων της Τουρκίας προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος με προοπτική κατάληξης. Επαναβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας περνούν μέσα από το κυπριακό και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ανέφερε επίσης ότι είναι αυτονόητο πως οι υδρογονάθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες διαπιστώθηκε πως κοινή ήταν η θέση πως, με τη συνεργασία άλλων κρατών, επιδίωξη της Κύπρου και της Ελλάδας θα είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών και κατέληξε λέγοντας ότι αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για αντιμετώπιση των διεθνών και ευρωπαϊκών προκλήσεων.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κύπρο λίγο μετά τις οκτώ το πρωί και στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Από το αεροδρόμιο, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στη Λευκωσία, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο σύντομο διάλογο πριν τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Νίκο Αναστασιάδη: «Είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται στην Κύπρο. Η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι ο αγώνας σας για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για μας. Ο ελληνισμός πρέπει να αποκτήσει δυναμική για να διεκδικήσει τα δίκια του».

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως αποτελεί τιμή η παρουσία του στη Κύπρο, ιδιαιτέρως καθώς πρόκειται για την επίσκεψη  ενός πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή εντολή. Πιστεύω, τόνισε, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα επιβεβαιωθεί η συναντίληψη και το πνεύμα συνεργασίας».

Αργότερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και μετά μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρό της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει ο Κύπριος Πρόεδρος προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

Η Λευκωσία είναι ο πρώτος σταθμός της πρώτης περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κύπρο  οι κ.κ. Παπάς, Κοτζιάς και Καλπαδάκης.

Ακολουθεί την Τρίτη η επίσκεψη στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και έπειτα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.