Βερολίνο: Οι δηλώσεις Βαρουφάκη προκαλούν την αντίδραση των Γερμανών Βουλευτών

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ, μετά τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πολλοί εξ αυτών κάνουν λόγο ακόμα και για άμεση διακοπή της βοήθειας στην Ελλάδα.

Η επικεφαλής της ευρω-ομάδας της CSU Ανγκέλικα Νίμπλερ, τις χαρακτήρισε ως “πρόκληση αναμέτρησης” με την Ευρωζώνη. “Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα”.

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Μπαράις εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερέβη την «κόκκινη» γραμμή, “Αυτό δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς συνέπειες. Τώρα πρέπει να εξεταστεί γρήγορα πώς μπορούν να σταματήσουν προς το παρόν περαιτέρω μέτρα βοήθειας και εγγυήσεις”.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, από την πλευρά του, καταλογίζει την ευθύνη της αντιπαράθεσης στην Μέρκελ.

“Η πολιτική της τρόικας από την ΕΕ έχει αποτύχει. Και με αυτό έχει αποτύχει η Μέρκελ, διότι είναι η δική της πολιτική. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησαν την αρχή της αποσύνθεσης αντί της ανοικοδόμησης των υπερχρεωμένων κρατών”.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι τονίζει πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα βρει τρόπο να συνεργαστεί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γαλλία, διευκρινίζοντας πως οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να πάρουν επίσης αποστάσεις από την Καγκελάριο.