From Russia With Love

“Δεν είμαι μαριονέτα της Ρωσίας,” φέρεται να δήλωσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκος Κοτζιάς, στο χθεσινό έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρώπης αποφάσισαν τελικά την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί όσον αφορά τη νέα στάση που θα τηρούσε η χώρα μας απέναντι στο ζήτημα περιορίστηκαν σημαντικά, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini, να κάνει λόγο για “εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας”. Πάντως, ενδιαφέρον έχει η προειδοποίηση που έστειλε η Γερμανία προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο που έχει σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως διαπραγματευτικό χαρτί για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει.

Στο μεταξύ, η Ρωσία από την πλευρά της, βρήκε μια καλή ευκαιρία να ρίξει κι αυτή λίγο λάδι στην ευρωπαϊκή φωτιά, με τον Ρώσο Υπουργό Οικονομικών Anton Siluanov να “μην αποκλείει” το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα μας το αιτηθεί από την Μόσχα. “Μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κατάσταση, γι’ αυτό, εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα προς τη ρωσική κυβέρνηση, οπωσδήποτε θα το εξετάσουμε, αλλά θα λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, αυτά είναι όσα μπορώ να πω.” Με άλλα λόγια, δεν λέει τίποτα και δεν αποκλείει τίποτα. Απλώς, με αυτή την κενή περιεχομένου δήλωση, αναπτερώνει τις ψευδαισθήσεις κάποιων που θέλουν τη θέση της Ελλάδας να βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας και όχι στη Δύση.