Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθεται η κυβέρνηση μετά την απώλεια και δεύτερου βουλευτή, μέσα σε μια εβδομάδα και την μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο οριακό 152.
Η “νευρική” τοποθέτηση “κυβερνητικών πηγών”, η οποία ακολούθησε την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ, φανερώνει την έκδηλη ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου – ανησυχία, που η Νέα Δημοκρατία έσπευσε χθες να την αναβαθμίσει σε “πανικό”.
Οι καταγγελίες του κυβερνητικού non paper για «σχέδιο νέας αποστασίας», το οποίο, όπως αναφέρεται, «απεργάζονται εδώ και καιρό συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη», συμπληρώθηκαν από τις ακραίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς το τερμάτισε κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων».
Η καρικατούρα της αποστασίας
Όμως το αφήγημα της “νέας αποστασίας” μοιάζει με καρικατούρα τη στιγμή που το Μαξίμου αναζητεί αγωνιωδώς χρυσές εφεδρείες» από τους… πάγκους άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων για να στηρίξουν την κυβέρνηση.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την «ανθεκτικότητα» της κυβέρνησης, δηλώνοντας από το Λονδίνο πως “η κυβέρνηση αυτή θα έχει συνέχεια και όχι ασυνέχεια.” Είναι λόγια παρηγοριάς και ψυχολογικής ανασύνταξης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε;
Η προοπτική κατάρρευσης
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης του κτβερνητικού σχήματος.
Όπως αναφέρουν παρατηρητές, “ο βασικός στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ήταν η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και μία συμφωνία για το χρέος, ώστε η χώρα να κλείσει έναν επώδυνο κύκλο, επετεύχθη. Για πολλούς εκεί στους ΑΝΕΛ δεν υπάρχει τίποτα πια που να ενώνει τα δύο κόμματα. Τουναντίον υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα, που τους χωρίζει και για το οποίο έκαναν τεράστια υπομονή και δεν εκδηλώθηκαν με πράξεις, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι υπονόμευσαν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια: το Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών.”
Οι «απελευθερωμένοι»
Ίσως υπάρχουν και άλλοι βουλευτές , από τους εναπομείναντες επτά των ΑΝΕΛ, που αισθάνονται απελευθερωμένοι τώρα να εμποδίσουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την “παράδοση της Μακεδονίας”, όπως θεωρούν ότι κάνει η συγκεκριμένη συμφωνία (το Μαξίμου υποψιάζεται τον Κώστα Κατσίκη, τη Μ. Κόλλια – Τσαρουχά και τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη). Και να εξασφαλίσουν, όπως πιστεύουν, με την “πατριωτική πλατφόρμα”, την πολιτική επιβίωσή τους. Θα μπορούσε άλλωστε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος να σκέφτεται έτσι. Και αυτό μπορεί να το φανταστεί ο πρωθυπουργός.
Ο εφιάλτης της δεδηλωμένης
Συνεπώς ο εφιάλτης της απώλειας της δεδηλωμένης ταράζει το Μαξίμου, που λειτουργεί πλέον σε ατμόσφαιρα αποδρομής και με το φόβο πρόωρων εκλογών, πριν ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς του.
Για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού “μόνη σωτηρία είναι οι… μεταγραφές.” Άλλωστε η μεταγραφική περίοδος ξεκίνησε πρόωρα για το ΣΥΡΙΖΑ, όταν αποχώρησε πριν από μερικές εβδομάδες, από την Ενωση Κεντρώων η βουλευτής Θ. Μεγαλοοικονόμου, η οποία δεν παρέδωσε την έδρα της, προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυσε την κοινοβουλευτική του ομάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό για να επιβεβαιώσει τους «όρκους πίστης». Αυτό βέβαια δεν χαρακτηρίστηκε “αποστασία” από το Μαξίμου, παρά τις φωνές του Βασίλη Λεβέντη…
Οι τρείς μεταγραφικοί στόχοι
Όπως αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, τρεις είναι τουλάχιστον, οι μεταγραφικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πρώτος και καλύτερος ο Σπύρος Δανέλλης. Άλλοτε στέλεχος του Συνασπισμού, που μεταπήδησε στην κεντροαριστερά, ο κ. Δανέλλης “έχει μαγευτεί” από τη συμφωνία Τσίπα – Ζάεφ.
Δεύτερη μεγάλη μεταγραφή θεωρείται ο Χάρης Θεοχάρης, που από πολέμιος της αριστεράς και των πειραματισμών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει έρθει πλέον πιό κοντά στην κυβέρνηση. Ο κ. Θεοχάρης πανηγύρισε και για τη συμφωνία με τα Σκόπια και για την απόφαση του Εurogroup.
Τρίτη μεταγραφή που ψήνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Κατσιαντώνης της Ένωσης Κεντρώων . Όσοι παρακολουθούν πιο στενά τα πράγματα λένε ότι θα είναι το «προσωπικό δώρο» του αμερικανού πρέσβη στον κ. Τσίπρα – “αφού δεν του πήρε γραβάτα, είπε να του πάει κάτι πιο χρήσιμο” σχολιάζουν σκωπτικά…
Η ονοματολογία καλά κρατεί έτσι κι αλλιώς και δεν αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες για το πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να κρατήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία με την παρούσα ή με άλλη μορφή.
Και μεγαλύτερη βάση δείχνουν να έχουν τα κυβερνητικά σχέδια αποστασίας παρά οι συνωμοσιολογία που διακινεί.
Από το newsroom του politisonline.com και του economico.gr