Με την Ελλάδα τάσσεται η Κύπρος στο θέμα των κυρώσεων της Ρωσίας από την ΕΕ

Η Κύπρος θα απαντήσει αρνητικά στις αιτιάσεις της ΕΕ για κυρώσεις εις βάρος της Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στον σταθμό ΑΣΤΡΑ.

Η μόνη οδός για την επίλυση του προβλήματος της Ουκρανίας, είπε, είναι η διπλωματική μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Μίνσκ που υπέγραψαν και οι δύο πλευρές.

Ο Ν.Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για νέες κυρώσεις. Εκείνο που υπάρχει, ανέφερε, είναι η πρόταση για να εξεταστούν από το συμβούλιο γενικών υποθέσεων πιθανά μέτρα.

Μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε, μπορεί να πάρει την τελική απόφαση, που θα συνέλθει άτυπα στις 12 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου ο Ν.Χριστουδουλίδης, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, εξέφρασε γραπτώς τη δυσαρέσκειά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εξήγησε μάλιστα, πως στο παρελθόν, δινόταν προθεσμία 24 ωρών για να απαντήσουν οι ηγέτες των κρατών μελών και όχι 3 ώρες όπως δόθηκαν τώρα.

Η σύνταξη δήλωσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για προτεινόμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έφερε την έντονη αντίδραση, ουσιαστικά της Λευκωσίας, εξαιτίας κυρίως του ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.

Η τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης ακολουθεί ανάλογη της ελληνικής, που εκφράστηκε την Τρίτη (27/01), με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά της πρωτοβουλίας της Επιτρόπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» για την ουκρανική κρίση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Δήλωσε, ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, (28/01), σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και αύριο Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στην έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρώ-ρωσικές σχέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε την εκτίμηση ότι λόγω της αντίδρασης πολλών κρατών-μελών το κείμενο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί.

Και σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρεί πως ο ορθός τρόπος για επίλυση της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης είναι εκείνος της διπλωματίας και όχι η επιβολή κυρώσεων.