Νέα πρόσωπα, αρκετές γυναίκες και πολλές ισορροπίες στην κυβέρνηση Τσίπρα

Χωρίς εκπλήξεις είναι, τελικά, η σύνθεση της κυβέρνησης που παρουσίασε ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναμενόταν ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, ενώ σε θέσεις υφυπουργών βρίσκονται άλλα τρία στελέχη των ΑΝΕΛ. Στην κυβέρνηση εκπροσωπείται, τελικά, παρά τις, μέχρι την τελευταία στιγμή, αντιρρήσεις της, και η λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος.

Την ανακοίνωση έκανε ο νέος Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, έχοντας δίπλα του τον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου θα προταθεί για την Προεδρία της Βουλής. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με υψηλή εποπτεία όλων των οικονομικών θεμάτων ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης (οικονομολόγος, μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος της Βουλής).

Την ευθύνη του υπερ-Υπουργείου Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Βούτσης (μέχρι πρότινος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) με αναπληρωτές: τον πανεπιστημιακό Γιάννη Πανούση (από τη ΔΗΜΑΡ, καθηγητή Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης) στη Διεύθυνση Δημόσιας Τάξης και Προστασίας Πολίτη, τον πανεπιστημιακό Γ. Κατρούγκαλο (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου) στη Διεύθυνση Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (από τους Ανεξάρτητους Έλληνες) στη διεύθυνση Μακεδονίας – Θράκης, και την Τασία Χριστοδουλοπούλου (συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων) στη Διεύθυνση Μετανάστευσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Κοτζιάς (καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), επί χρόνια ειδικός συνεργάτης του υπ. Εξωτερικών), με Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Σχέσεων τον πανεπιστημιακό Ευκλείδη Τσακαλώτο (Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ) και Αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Νίκο Χουντή (έμπειρο πρώην ευρωβουλευτή, από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ότι συντάσσεται με την Αριστερή Πλατφόρμα) .

Το υπερ-Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αναλαμβάνει ο Γ. Σταθάκης (Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης,) με αναπληρωτές: στη Διεύθυνση Ναυτιλίας και Αιγαίου τον Θοδωρή Δρίτσα (ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά πορεία στην Τ.Αυτοδιοίκηση στον Πειραιά), στη Διεύθυνση Τουρισμού την Κουντουρά Ελένη (από τους Ανεξάρτητους Έλληνες), στη Διεύθυνση Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τον Χρ. Σπίρτζη (Πρόεδρος του ΤΕΕ, που συνδικαλιζόταν με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο πανεπιστημιακός Γιάνης Βαρουφάκης (καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών), με Αναπληρωτή Υπουργό την Νάντια Βαλαβάνη (επίσης από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ), Αναπληρωτή Υπουργό για τα έσοδα τον Δημήτρη Μάρδα (καθηγητή Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο –συνεργάτη προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ).

Το υπερ-Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (από τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ΚΕ, θεωρείται επικεφαλής της λεγόμενης Αριστερής Πλατφόρμας του Κόμματος) με αναπληρωτές: στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Γιάννη Τσιρώνη (από τους Οικολόγους-Πράσινους), στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Βαγγέλη Αποστόλου (δασολόγο, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ) και Υφυπουργό τον ο Παναγιώτη Σγουρίδη (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, όπου ήταν υπεύθυνος του τομέα τουρισμού και μέλος του τομέα οικονομίας μεταξύ 2004- 2009).

Το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης (οικονομολόγος, ) με αναπληρωτές την Ράνια Αντωνοπούλου (καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας), που αναλαμβάνει τον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας, και την Θεανώ Φωτίου (Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης E.M.Π., Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ).

Το υπερ-Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει ο Αριστείδης Μπαλτάς (ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», από τους υπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ) με αναπληρωτές: στη Διεύθυνση Πολιτισμού τον Νίκο Ξυδάκη (δημοσιογράφο), στη Διεύθυνση Παιδείας τον Τάσο Κουράκη (γιατρό, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ). Υφυπουργός θα είναι ο Κώστας Φωτάκης (Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ) και Υφυπουργός Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου).

Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής με Αναπληρωτή τον Ανδρέα Ξανθό (μέχρι πρότινος υπεύθυνος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ), και Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης τον Δημήτρη Στρατούλη (μέχρι πρότινος υπεύθυνο Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρείται ότι πρόσκειται στη λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος, από τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ).

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Καμμένος με Αναπληρωτή τον Κώστα Ήσυχο (μέχρι πρότινος υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ), και Υφυπουργό τον απόστρατο Στρατηγό Νίκο Τόσκα, συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά.

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναλαμβάνει ο Νίκος Παρασκευόπουλος (καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Και όσον αφορά στο Υπουργείο Επικρατείας: Υπουργός αναλαμβάνει ο, μέχρι πρότινος Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, Υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Νικολούδης, (αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες & της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης) , Υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο Αλέκος Φλαμπουράρης (στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, θεωρείται ο εξ απορρήτων του), και Αναπληρωτής Υπουργός ο Τέρενς Κουίκ (από τους Ανεξάρτητους Έλληνες). Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθήνας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, οικονομολόγος).