«Είμαστε κοντά στη λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε τα τελευταία 25 χρόνια καλύτερη ευκαιρία για λύση του προβλήματος.
Απαντώντας, στο πλαίσιο τηλεμαχίας, στον ηγέτη της Αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) που τον κατηγορεί για υπερβολική έκθεση στο θέμα του ονόματος και προειδοποιεί ότι η διαπραγμάτευση δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο, ο Ζαεφ τονίζει ότι αν χαθεί η σημερινή ευκαιρία τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί το θέμα.
Σχολιάζοντας δε την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών κ.κ Ν.Κοτζιά και Ν.Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».
Όλα δείχνουν πάντως ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση που θα κρίνει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Αυτό που κρίνεται ουσιαστικά είναι αν μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν οριστικά σε ένα όνομα κι αν οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να περάσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται και τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητες προκειμένου να μη ναυαγήσουν οι συζητήσεις.
Όλα τα δεδομένα δε συγκλίνουν στην άποψη ότι δύο είναι τα ονόματα που έχουν παραμείνει στο τραπέζι με τα υπόλοιπα να έχουν αποκλειστεί. Το «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας») είναι αυτό που προκρίνεται, ενώ κάποιες πιθανότητες διατηρεί και η ονομασία «Republika Gorna Macedonia» (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.
Κόντρα Ζάεφ με την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ΄ αυτού:
«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά.»
» Καλώ τους πολιτικούς στη «Μακεδονία» να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα.»
» Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβολική έκθεση» στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο».
Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Ζαεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα.
Επ΄ αυτού ο κ. Μίτκοσκι έφερε για παράδειγμα συνέντευξή του στο «SPIEGEL» τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.
in.gr