Τέρενς Κουίκ για τους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία: Μη αποδεκτά πολιτικά παιχνίδια

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΣΙΝΟΡΗ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

«ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ»

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα είναι απαρέγκλιτα πιστή σε όλα τα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν, σε μία περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές.

Νοιαζόμαστε σε μέγιστο βαθμό για φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και πάνω απ όλα για τη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γι΄ αυτό το τελευταίο, δηλαδή την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ελλάδα ζητά τον σεβασμό τους όλα τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Και κάνω αυτήν την αναφορά απευθυνόμενος ευθέως προς την Τουρκία, η οποία πάνω από 70 μέρες κρατά παράνομα φυλακισμένους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι περιπολούσαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά είναι μη αποδεκτά πολιτικά παιχνίδια.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το πρόσφατο ψήφισμα που υιοθέτησε για το συγκεκριμένο θέμα».

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ στην παρέμβασή του στη χθεσινή 128η Εαρινη Υπουργική Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στην Ελσινόρη της Δανίας

Ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε επίσης, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο φάρος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λειτουργία του πρέπει να βασίζεται επάνω σε κοινές αρχές, οι οποίες προωθούν το πνεύμα της ενότητας ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Κροατία η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία το επόμενο εξάμηνο.

Τέλος, ο κ .Κουίκ έκανε την εξής επισήμανση:

«Επί μιάμιση ώρα ακούω όλους τους ομιλητές να χρησιμοποιούν συνέχεια την λέξη Δημοκρατία.

Δεν άκουσα κανένα να χρησιμοποιεί την λέξη Διάλογος, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη λειτουργία αυτού του Οργανισμού, σε αυτές τις ταραγμένες μέρες που ζούμε.

Και να υπενθυμίσω αυτό που είχα πει πρόσφατα στην Γενική Συνέλευση στα Ηνωμένα Έθνη. Ότι εμείς οι Έλληνες, έχουμε κάθε λόγο να ζητάμε σεβασμό στις λέξεις Democracy και Dialogue, γιατί και οι δύο είναι Ελληνικές».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Δανίας κ. Lars Lokke Rasmussen, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Γεωργίας κ.Mikheil Janelidze, τον ΥΠΕΞ της Κύπρου κ Νίκο Χριστοδουλίδη, τον ΥΠΕΞ Ισπανίας κ. Il Defonso Castro Lopez , τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Σερβίας κ. Ivica Dacic, τον ΥΠΕΞ της Μάλτας κ. Carmelo Abela, την ΥΠΕΞ Ανδόρρας κα Maria Ubach Font και του Λιχνενστάιν κα Aurelia Frick.

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρέσβης μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης και η πρέσβης στην Κοπεγχάγη κα Λίανα Κακιοπούλου.