Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Πρώτα λύση στο όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας πως για να πάρει η γείτονα πρόσκληση για το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Την επίλυση του ονοματολογικού έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Κοτζιάς, μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στην erga omnes ονομασία «και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, δεν έκανε καμία τοποθέτηση σχετικά με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στόλτενμπεργκ: Aπαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη η επίλυση του ονοματολογικού

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό» ανέφερε ο Γ.Στόλτενμπεργκ.

Ιn.gr