Τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αξιοποιεί το Μαξίμου για το επικοινωνιακό ντεμαράζ που επιχειρεί. Μετά τον παραδοσιακό σύμμαχο Πιερ Μοσκοβισί και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σειρά είχε ο “εκβιαστής” Γιούνκερ.
Η ρητορική της κυβέρνησης βασίζεται στο επιχείρημα πως η χώρα μετά από 8 χρόνια μνημονιακών συνθηκών, τον Αύγουστο μπαίνει οριστικά σε μια νέα φάση, απαλλαγμένη από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και αυστηρή επιτροπεία. Η “οριστική έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια” θα είναι το μότο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε και παρά τις ενστάσεις από την αντιπολίτευση, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως συμπορεύονται με αυτή τη λογική.
«Οι επιδόσεις της Ελλάδα είναι εξαιρετικές, όπως και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας: Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γενικά η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά και η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το 15,1% του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του 2009, ενώ τώρα το έχει γυρίσει σε πλεόνασμα» δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε:
«Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας του μνημονίου. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των τελευταίων δύσκολων χρόνων. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση του προγράμματος και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα».
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως “έχει φτάσει η στιγμή να αναγνωριστεί ο αγώνας αυτής της κυβέρνησης από όσους την στηλίτευαν πριν μερικά χρόνια, στην αρχή της θητείας της”. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του Γιούνκερ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο καλές δεν ήταν το 2015. Η πρόταση Γιούνκερ ήταν αυτή που τέθηκε στο δημοψήφισμα εκείνου του Ιουλίου. Για την πρόταση Γιούνκερ οι δανειστές είχαν πει το “take it or leave it”. Ο Γιούνκερ, μα βάση τα όσα διαμήνυαν τότε από την κυβέρνηση, ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών των εκβιασμών που δέχτηκε η χώρα. Μην ξεχνάμε το περίφημο #this_is_a_coup το οποίο είχε γίνει trend παγκοσμίως.
Πλέον, έφτασε η στιγμή που άπαντες παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη, με βάση τα όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια. Από την κυβέρνηση συχνά πυκνά υποστηρίζουν πως αυτό φέρνει σε αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αρκετοί αναφέρουν σκωπτικά πως η εμπιστοσύνη που δείχνει ο Γιούνκερ στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ήταν η αφορμή να μην προσκληθεί στην εκδήλωση στο ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.