Με ομιλία της της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ανένδοτο αγώνα για την ισχυροποίηση της Ελλάδας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω και πρέπει να φύγει, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα αλλά και στην αυτόνομη πορεία του προοδευτικού χώρου. Προσκεκλημένοι στο συνέδριο ήταν επιφανείς προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρώην πρωθυπουργοί, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων πλην Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής.
Η κ. Γεννηματά σημειώνοντας πως «δεν είναι προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές», είπε πως η χώρα γυρίζει πίσω και πως το Κίνημα Αλλαγής, «είναι έτοιμο και αποφασισμένο, να πάει τον τόπο μπροστά».
Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι μιλά δήθεν για «διαφάνεια και κάθαρση στο δημόσιο βίο» και αρνείται τον έλεγχο για τις δικές τους πράξεις, κατασκευάζει κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων, ρουσφετολογεί κι ενώ μιλά για σεβασμό «κάθε λέξης του Συντάγματος, την ίδια ώρα παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, με τους καθοδηγούμενους θύλακες στη δικαιοσύνη».
Επικριτική υπήρξε επίσης και για την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο» και πως «η δεξιά δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας».
«Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι δραματικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι ρατσιστικές αντιλήψεις και η λογικές ρεβάνς» είπε.
Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καμία συμφωνία δεν γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι αλλά από την άλλη οι αλλαγές δεν γίνονται με τυχοδιωκτικό τρόπο», η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες του σχεδίου μιας προοδευτικής διακυβέρνησης ανέφερε ότι χρειάζεται «να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους. Την ανεξαρτησία και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης .Την αλλαγή και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος. Νέο κύμα αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση. Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης. Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ. Από τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας. Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης».
Η Φώφη Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στα εθνικά θέματα καταλογίζοντας σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη πολιτική και τις ενέργειες της στα ελληνοτουρκικά , με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντας ότι μέλημα είναι να επιστρέψουν ασφαλείς καθώς και στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στο ζήτημα της ονομασίας των πΓΔΜ.
Η Φώφη Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στα εθνικά θέματα καταλογίζοντας σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη πολιτική και τις ενέργειες της στα ελληνοτουρκικά , με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντας ότι μέλημα είναι να επιστρέψουν ασφαλείς καθώς και στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στο ζήτημα της ονομασίας των πΓΔΜ. «Έχει έρθει ο καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η εθνική συνεννόηση, είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της με ασφάλεια την κρίση», είπε.
Πηγή: ΕΡΤ