Η Μαρία Σπυράκη για τις εξελίξεις στον αθλητισμό, τα ελληνοτουρκικά και τη Novartis

Για τις εξελίξεις στον αθλητισμό, την υπόθεση Novartis και τα ελληνοτουρκικά, μίλησε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Σημεία από τη συνέντευξη:

Για τις εξελίξεις στον αθλητισμό

Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με κανέναν από τους επιχειρηματίες. Το αντίθετο μάλιστα. Θέλουμε να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με κανόνες. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει και το οποίο είμαι σίγουρη ότι ενδιαφέρει την πλειονότητα των πολιτών είναι να εφαρμόζεται και να ισχύει η νομιμότητα. Και αυτό που είπαμε από την πρώτη μέρα είναι ότι η Ν.Δ. εργάζεται για να επανέλθει η νομιμότητα και στο ποδόσφαιρο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα και σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου. Γιατί αυτό που έκανε η Κυβέρνηση είναι να εργαλειοποιήσει το ποδόσφαιρο μέσω επιχειρηματιών, όπως εργαλειοποίησε την αδειοδότηση Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιώντας επιχειρηματίες, όπως εργαλειποιεί διάφορες δραστηριότητες. Και κυρίως να προσπαθήσει, η ίδια τώρα, να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που προκλήθηκε από τα ίδια τα επεισόδια και την ίδια τη φοβερή δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να διαχύσει την ευθύνη και βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο ενός grexit από τις αθλητικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό γιατί προφανώς θα υποβάθμιζε μια σειρά ελληνικές δραστηριότητες που αναφέρονται στον επαγγελματικό, αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις υποδομές, τις επενδύσεις. Και δεν θα προσέφερε καμία ουσιαστική λύση. Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση θα πάρει την ευθύνη από την ίδια – γιατί κανένας δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα τρία χρόνια να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο και τέτοιου είδους συμπεριφορές – και θα τη μεταφέρει σε όλους. Θα τη μεταφέρει στον Ατρόμητο, θα τη μεταφέρει στον Πανιώνιο, θα τη μεταφέρει στον ΠΑΣ Γιάννενα, θα τη μεταφέρει στη Λάρισα, θα τη μεταφέρει σε όλες τις ομάδες, σε όλη την επικράτεια.

Δεν μας ενδιαφέρει το κάθε πρόσωπο αυτό καθ’ αυτό. Μας ενδιαφέρει η τήρηση των κανόνων. Πράγματι, το διαπιστώσατε ο κ. Σαββίδης μπήκε με το όπλο στο γήπεδο της Τούμπας. Γιατί; Γιατί δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να αισθάνεται ότι έχει την κάλυψη της εξουσίας. Για μας το βασικό στοιχείο κάθε δραστηριότητας είναι η εφαρμογή και η τήρηση της νομιμότητας. Εκεί ακριβώς είναι το στοιχείο. Εκεί πρέπει να μείνουμε. Τίποτε άλλο. Είναι σαφές. Και το λέω και ως ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στην Τούμπα.

Οι επιχειρηματίες πρέπει να ξέρουν το πλαίσιο, να έχουν ασφάλεια δικαίου, να έχουν ασφαλές φορολογικό σύστημα συγκεκριμένο και σταθερό και να επενδύουν και να είναι ευπρόσδεκτοι. Δεν μπορούν, όμως, να αισθάνονται ότι η εξουσία για τους ίδιους κάνει εξαιρέσεις και για κάποιους άλλους δεν κάνει εξαιρέσεις. Και εκεί είναι ακριβώς το ζήτημα. Δεν θέλω τώρα ούτε να μιλήσω για τις προνομιακές σχέσεις που έχει ο εξαφανισμένος Υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει το θέμα, ούτε και για τον τρόπο με τον οποίο οι Υπουργοί του εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχει ο κ. Σαββίδης κάθε φορά. Θέλω να μείνω στην ουσία. Η ουσία είναι η τήρηση της νομιμότητας. Κανόνες για όλους. Και σε καμία περίπτωση να μην προχωρούμε στην εργαλειοποίηση δραστηριοτήτων των επιχειρηματιών.

Για τα ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιδεικνύει μια σταθερή κατεύθυνση αναθεωρητική και ταυτόχρονα δείχνει μια έντονη νευρικότητα και μια επιθετικότητα, που φτάνει στην πειρατική συμπεριφορά. Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν, όπως πολύ νωρίς είχαμε προειδοποιήσει, δεν ήταν μόνο εντελώς απροετοίμαστη. Φαίνεται πως τελικά οδηγεί στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό που είναι απαραίτητο ήταν και είναι ανάγκη η Κυβέρνηση να αναπτύξει χειρισμούς με ευθύνη. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχουμε δει. Έχουμε ακούσει τον Πρωθυπουργό να λέει από το βήμα της Βουλής ότι πρόκειται για ένα “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο”. Οι μέρες περνάνε και δεν έχουμε ακούσει από την Kυβέρνηση να αναθεωρεί αυτήν την προσέγγιση. Είναι σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο το γεγονός ότι οι δύο αξιωματικοί μας είναι στις τουρκικές φυλακές. Έχουμε ακούσει τον κ. Καμμένο να μιλάει για ομήρους. Και σήμερα, όπως πολύ σωστά είπατε από την αρχή αυτής της συζήτησης, ακούμε τον αναπληρωτή του κ. Καμμένου, τον κ. Κουβέλη, να κάνει λόγο για “υπερτροφικές” αναφορές στην ομηρία. Θέλουμε, λοιπόν, η Κυβέρνηση, εκτός από το να παρουσιάζει τρεις διαφορετικές εκδοχές για ένα θέμα που εξελίσσεται σε μείζον για τους δύο αξιωματικούς μας, που είναι στις τουρκικές φυλακές, να ενεργήσει ώστε τα παιδιά μας να γυρίσουν πίσω. Να γυρίσουν στις οικογένειές τους και στην Πατρίδα.

Τελικά, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, φαίνεται πως η Κυβέρνηση καταρχήν υποβάθμισε το γεγονός. Πως αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την κίνηση του κ. Τσίπρα να μιλήσει από το βήμα της Βουλής για ένα “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο”. Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που ο Πρωθυπουργός μιλάει για “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο”, ο Υπουργός του μιλάει για “ομηρία” και ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλάει για “υπερτροφικό λόγο”. Και όλα αυτά ενώ δεν γίνονται ουσιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άμεση επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα. Διότι εδώ δεν χρειάζεται μόνο μια κίνηση, ας μου επιτραπεί ο όρος, by the book, δηλαδή να ακολουθήσουν τη διαδικασία που οι τουρκικές Aρχές έχουν δρομολογήσει. Μπορεί να χρειάζονται και περαιτέρω κινήσεις.

Για την υπόθεση της Novartis

Όλη αυτή η κινητικότητα που εμφανίζει η υπόθεση της NOVARTIS με τα στοιχεία τα οποία αποστέλλει η κυρία Τουλουπάκη, θα μπορούσε κάλλιστα, με πολύ μεγάλη ευκολία να χαρακτηριστεί κωμική. Αν δεν ήταν εξόχως επικίνδυνη, εξόχως προβληματική, για να καταλήξει επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία. Γιατί, όπως πολύ καλά ξέρετε, σε αυτό τι εμφανίζεται στα νέα στοιχεία; Εμφανίζονται δύο προσκλήσεις πολύ συγκεκριμένες, τυπικές προς τον κ. Σαμαρά από την εταιρεία NOVARTIS, να συναντηθεί με στελέχη και να τους εξηγήσει τη φαρμακευτική πολιτική, ενώ η προστατευόμενη μάρτυρας με την ονομασία Αικατερίνη Κελέση, ισχυρίζεται ότι πήγε τροχήλατη βαλίτσα στο Μαξίμου το ’13. Φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν πείστηκε από την τροχήλατη βαλίτσα το ’13 κι έτσι τελικά δεν έκανε τη συνάντηση το ’14 με τα στελέχη της NOVARTIS για να τους εξηγήσει τη φαρμακευτική του πολιτική. Και το δεύτερο, υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εφαρμογή του Νόμου. Στη Βουλή φτάνει μια μαρτυρία, που ελήφθη από την κυρία Τουλουπάκη στις 09 Μαρτίου, πέντε μέρες δηλαδή αφότου ξεκίνησε τις εργασίες της η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Το είπε χθες κι ο κ. Βενιζέλος που είναι πιο αρμόδιος απ’ ό,τι είμαι εγώ σε αυτό. Πέρα τώρα από τον αστεϊσμό, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας απόλυτος σεβασμός στην πορεία και στη διαδικασία. Κι εμείς θέλουμε σε κάθε περίπτωση, να χυθεί άπλετο φως. Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί, όπως είπε χθες κι ο κ. Βενιζέλος για την αρμοδιότητα της Βουλής για το θέμα. Πρέπει, λοιπόν, η Βουλή να μπει στην ουσία. Να εξετάσει τους μάρτυρες με ή χωρίς κουκούλες, όπως είπαμε από την αρχή. Και να γίνει εκεί η απόλυτη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Η απόλυτη. Να χυθεί άπλετο φως. Για αυτό κι επιμένουμε ότι πρέπει να έρθουν οι μάρτυρες, γι’ αυτό κι επιμένουμε ότι πρέπει η Προκαταρκτική να μπει στην ουσία. Και να ξέρετε ότι θα μείνουμε εκεί ως το τέλος, ζητώντας να έρθουν οι μάρτυρες και να γίνει η εξέτασή τους όπως πρέπει.