«Το θέμα του επιδόματος ενοικίου δεν τέθηκε από εμένα αλλά από άλλους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς» δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Δήμητρης Μάρδας και πρόσθεσε ότι ήταν πάρα πολύ νέος εκείνη την εποχή στην κυβέρνηση για να γνωρίζει τόσες λεπτομέρειες που έχουν σχέση με τέτοιες ειδικότερες διατάξεις.
Ο κ. Μάρδας είπε ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη δεν ελήφθη υπόψη το ηθικό μέρος της υπόθεσης εκείνη την εποχή, αλλά το θέμα ισότητας μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.
«Η συζήτηση αναπτύχθηκε ανάμεσα σε εξωκοινοβουλευτικούς. Εκείνοι πρότειναν τη διάταξη και τη ρύθμιση. Κάποιος το σκέφτηκε, έγινε αυτή η συζήτηση και ολοκληρώθηκε στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης και εμείς το αποδεχθήκαμε, δεν έχει σημασία ποιος το σκέφτηκε.
“Το ζήτημα εγώ δεν το γνώριζα εκείνη την εποχή, έγινε η συζήτηση, θεωρήσαμε ότι είναι δίκαιο και εφαρμόστηκε. Όμως τελικά το θέμα της ηθικής είναι ισχυρότερο του δικαίου. Τότε δεν είχαμε σκεφτεί το θέμα της ηθικής, είχαμε σκεφθεί το θέμα της ίσης μεταχείρισης μεταξύ εξωκοινοβουλευτικών και κοινοβουλευτικών υπουργών, γιατί και το ποσό ήταν μικρό».
Εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα
Ο κ. Μάρδας αμύνθηκε της κατάργησης διάταξης, αλλά και της αναπροσαρμογής της διάταξης για το επίδομα στους βουλευτές, για το οποίο πρότεινε να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.
«Έχουμε ένα θέμα ηθικής τάξης εναντίον της ισότητας. Δεν ήταν μια τρομακτική δαπάνη και τότε υπερίσχυσε η ισότητα, αλλά τελικά το ηθικό στοιχείο υπερισχύει της ισότητας και του δικαίου στην προκειμένη περίπτωση και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί.
«Δεν το έχω επιβεβαιώσει ακόμα, εάν και παλαιότερα εξωκοινοβουλευτικοί έπαιρναν επίδομα, αλλά με απόφαση της Βουλής. Αν το επιβεβαιώσω θα επανέλθω, όμως σε κάθε περίπτωση ο νόμος πρέπει να διορθωθεί όσον αφορά τους βουλευτές και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει να υπάρχουν σύνθετα κριτήρια».